Skoči na glavno vsebino

Aprila je 4. b gimnazije pri zgodovini obiskal izjemen gost Aleksander Dekleva. Ko je bil star 21 let, se je Slovenija osamosvojila, takoj za tem pa je začela desetdnevna vojna. Toda to ni vse. Aleksander je bil fant, v katerega je bil uperjen prvi strel v osamosvojitveni vojni. V intervjuju z njim, ki ga je pripravila ponosna hčerka Manca, nam je odstrl spomine na svojo mladost, ki so več kot zanimivi.

25. junija 1991 je Slovenija razglasila samostojnost. A veselje so hitro zamenjali strah, skrb in žalost, saj je jugoslovanska oblast temu ostro nasprotovala. Slovenijo je hotela v SFRJ obdržati s silo, zato je z jugoslovansko armado želela zasesti mejne prehode Slovenije. Temu sta se učinkovito uprli slovenska teritorialna obramba in slovenska milica (policija). Uradno se je vojna začela 27. junija, a Primorci dobro vemo, da je bilo to že DAN PREJ, 26. junija. Prva kolona tankov jugoslovanske vojske je krenila iz vojašnice v Pivki 26. junija že pred poldan in se namenila preko Postojne in Vipavske doline proti Rožni dolini. Kmalu za njo so se iz vojašnice v Ilirski Bistrici odpravili tanki proti Kozini in Krvavem Potoku ter skozi Vremsko dolino proti Divači in Lipici. Takrat 21-leten Aleksander Dekleva je kolono vojaških vozil, ki je šla mimo njihove hiše v Vremski dolini, opazoval z radovednostjo in jezo. Odločil se je, da ji bo sledil. Na divaškem križišču za Lokev, tam kjer je danes postavljen spomenik »Dan prej«, je stalo že več ogorčenih ljudi. Sklenili so, da bodo kolono ustavili. Čez cesto so postavili moped. Kolona se je pred njim res ustavila, a iz tanka je skočil besen poročnik JA, ki je začel kričati, naj se umaknejo. Mladostniško uporniški Aleksander Dekleva se je začel z njim prepirati. Poročnik je nenadoma potegnil avtomatsko pištolo in ustrelil proti njemu, a na srečo mimo njega. Oklepniki so zatem mimo prestrašenih domačinov nadaljevali svojo pot.

Aleksander Dekleva je še danes prepričan, da je bil spontan in odločen upor Slovencev proti vojakom JA nujen in da bi še enkrat ravnal enako, čeprav priznava, da je bil takrat malce preveč nepremišljeno korajžen.

Gabrijela Rebec Škrinjar

(Visited 261 times, 1 visits today)
Dostopnost