Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 12. februarja 2024, je bila v MC Podlaga otvoritev razstave 10 let delavnic Nasilne zveze so brez zveze, ki vsako leto potekajo na Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana.

Razstavo so pripravili dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Delavnice so projekt Regijske varne hiše Kras, ki deluje v okviru Centra za socialno delo Južna Primorska, kjer nudijo pomoč ženskam in njihovim otrokom, žrtvam nasilja v družini. Ker se število žensk, ki iščejo zatočišče, varnost in mir, povečuje, so že zgodaj prepoznali potrebo po razvoju preventivnih programov za mlade.

Vsako leto v novembru tako sodelavke Regijske varne hiše Kras in Policije izvajajo delavnice Nasilne zveze so brez zveze. 25. november je namreč mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. S tem dnem se vsako leto v Sloveniji začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

V delavnicah se dijaki tretjih letnikov pogovarjajo o nasilju, zlasti pa o nasilju v zvezah. Svoje izkušnje, stališča in poglede izrazijo v stripih. Sprehodijo se tudi skozi “Labirint nasilja”, kjer spoznajo dejavnike, ki prispevajo k nastanku nasilnega odnosa, ter dejavnike, ki pripomorejo k njegovi razrešitvi.

Ponosni smo, da letos delavnice potekajo že deseto leto. Z njimi želimo tudi v prihodnje posredovati mladim vrednote, s katerimi bodo vstopali v iskrene in zdrave odnose.

Mateja Grmek

(Visited 97 times, 1 visits today)
Dostopnost