Skoči na glavno vsebino

9. novembra smo praznovali 30 let padca Berlinskega zidu. Berlinski zid velja za enega najbolj prepoznavnih simbolov hladne vojne. Avgusta leta 1961 so v eni noči vzhodni Nemci v Berlinu postali ujetniki lastne države. Bodeči žici so sledile betonske pregrade, stražni stolpi, mine in četa stražarjev.

Zid je ostro zarezal v vsakdan berlinskega prebivalstva. Minilo je 28 težkih let, ki so zahtevale več sto smrtnih žrtev, nakar je Berlinski zid pod pritiskom množice padel. Zahodni Berlinčani so vzhodne Berlinčane navdušeno sprejeli. Naslednje leto sta se obe Nemčiji združili.

Danes je od Berlinskega zidu malo ostalo. Najbolj znani ostanek zidu je v oskrbi East Side Gallery in imenovan za državni spomenik. Vsekakor je danes, trideset let kasneje Berlinski zid sinonim ločitve evropske civilizacije, ki ima še danes svoje posledice.

Novico o padcu Berlinskega zidu sem pripravila v okviru projekta obeleževanja svetovnih dni in drugih pomembnih dogodkov, ki ga v tem šolskem letu izvajamo pri ITS družboslovje.

Larisa Breščič, 3. b gimnazija

 

(Visited 412 times, 1 visits today)
Dostopnost