V ponedeljek, 17. 6. 2024, smo s sklopom jezikoslovja v 3. letniku zaključili s pogostitvijo, za katero smo dijaki poskrbeli sami. S profesorico smo se zmenili, da bo vsak dijak pripravil tipično francosko jed. Tako smo poskusili različne sladice kot so:
- Palmiers je hrustljavo francosko pecivo, pripravljeno samo iz dveh sestavin;
- Paris-Brest je francoska sladica, ki je nastala v čast kolesarjem, da bi jim povrnila moč po dirki;
- Crêpes oziroma palačinke;
- Eclair, ki navdušuje s sočnim nadevom in rahlim testom, ki se kar stopi v ustih;
- Pain au Chocolat, ki je podoben čokoladnemu rogljičku;
- Clafoutis je sladica, ki je kot kombinacija pudinga in kolača;
- Francoski koh je sočen kolač iz starih časov;
Pa tudi ostale jedi:
- Quiche Lorraine je francoska slana pita;
- Ratatouille je zelenjavna jed;
- Gougères so sirovi napihnjenci;
- Baguette, ki je znan francoski kruh.
Med pokušino smo jedi tudi komentirali ter se veliko nasmejali. Profesorica je seveda poskrbela tudi za pijačo in pribor. Pridružili so se nam še dijaki iz družboslovnega sklopa, ter nekatere profesorice, ki se tem vonjavam na hodniku niso mogle upret. Na koncu smo profesoricam podarili vsaki svoj šopek rož, se skupaj poslikali za spomin in to je bil konec ITS jezikoslovja za 3. letnike
Tonija Jerina Rep, 3. agim