Skoči na glavno vsebino

V sredo, 9. oktobra 2024, smo na naši srednji šoli gostili izjemno osebnost – svetovno znano smučarko in večkratno olimpijsko prvakinjo Tino Maze. V okviru predmeta državljanska vzgoja nas je navdušila s svojim iskrenim in navdihujočim nastopom, ki je bil usmerjen predvsem k dijakom naše šole. Ob njenem prihodu se je telovadnica hitro napolnila, dijaki pa smo z zanimanjem prisluhnili njeni izjemni življenjski zgodbi in karieri.

Pogovor je vodila dijakinja Barbara Gorup iz 3. bg, ki je skozi premišljena in raznovrstna vprašanja omogočila, da je Tina Maze podrobno predstavila svojo pot do vrhunskih športnih dosežkov. Govorila je o svojih smučarskih začetkih, pri čemer je poudarila, da so bili tudi zanjo prvi zavoji na snegu polni izzivov. Razkrila nam je, da jo je v ranem otroštvu spremljal strah pred padcem v sneg, vendar je njen oče odigral ključno vlogo pri premagovanju tega strahu. S potrpežljivostjo in spodbudami ji je pomagal razumeti, da so padci naravni del učenja – tako v smučanju kot v življenju. To dragoceno spoznanje ji je kasneje pomagalo premagovati mnoge izzive na poti do vrhunskih dosežkov.

Poleg športnih podvigov je Tina Maze spregovorila tudi o svoji izobrazbi. Poudarila je, kako pomembno je bilo njeno vztrajno in dosledno učenje skozi celotno srednješolsko obdobje, ter poudarila, da brez podpore staršev, ki so jo ves čas spremljali in ji pomagali, ne bi dosegla takšnih uspehov. Njena pripoved je bila navdihujoča in je poudarjala pomen trdega dela ter uravnoteženega odnosa med šolo in športom.

Eden izmed posebnih trenutkov srečanja je bil tudi njen opis procesa pisanja knjige, v kateri je delila svoje misli, izkušnje in občutke, ki so jo spremljali skozi njeno kariero. Pisanje je zanjo predstavljalo pomembno sredstvo izražanja, skozi katero je lahko uredila svoje misli in se ozrla na prehojeno pot.

Poseben pečat je Tina Maze pustila s simbolnim odtisom svoje roke na platnu, kar spominja na zvezdniške tradicije odtisov v Hollywoodu. Ta odtis bo v naši šoli ohranjal spomin na njen obisk in nas navdihoval še dolgo po tem dogodku.

Poleg predstavitve svoje kariere je Tina Maze spoznala tudi dijake iz vseh treh programov naše šole – gimnazijskega, ekonomske tehnike in aranžerske tehnike. Z zanimanjem je prisluhnila njihovim vprašanjem in vsakemu namenila svojo pozornost ter seveda čas za fotografiranje in avtograme.

Srečanje je zaključila z mislijo, ki se je vtisnila vsem v spomin: »Pomembno je živeti zdaj, v tem trenutku.« Njen nasvet nas je spodbudil k razmisleku o tem, kako dragocen je vsak trenutek in kako pomembno je, da smo predani svojim ciljem.

Obisk Tine Maze je bil nepozaben dogodek, ki nas je vse napolnil s pozitivnim navdušenjem in motivacijo za nadaljnje delo – tako v šoli kot na področju osebnega razvoja.

(Visited 147 times, 8 visits today)
Dostopnost