Skoči na glavno vsebino

Kosovelje je manjše gručasto naselje, ki leži med Kobjeglavo in Pliskovico. Ima le okrog štirideset prebivalcev. Nima ne trgovine ne gostilne, tudi cerkve ne.

A kljub temu so dijaki drugega letnika, ki obiskujejo ITS družboslovje, v Kosoveljah in okolici preživeli prijetno in zabavno popoldne. 

Na sprehodu po kolovozih okrog vasi smo spoznavali pomen suhega zidu nekoč in danes ter značilnosti suhozidne gradnje. Ob tem smo si ogledali tudi tri pastirske hiške.

Med ogledom vasi smo se zapletli v pogovor z domačinko, ki se je pohvalila, da imajo doma etnološko zbirko. Povabila nas je na obisk. V nekdanjem hlevu smo si tako lahko ogledali različne predmete, ki so jih uporabljali naši predniki in ki počasi tonejo v pozabo. V zbirki so orodja poklicev, ki so bili pomembni na Krasu (kovač, mizar, kamnosek, čevljar, kolar …) ter tudi staro kmečko orodje in gospodinjski pripomočki.

Nato smo se zapeljali še do Volčjega Grada, ker smo se najprej podali do Debele griže, ki je ostanek mogočnega, utrjenega obzidja iz obdobja bronaste in železne dobe, nato pa se še sprehodili po vasi, ki je bila znana po odličnih kamnosekih.

Mateja Grmek

(Visited 165 times, 1 visits today)
Dostopnost