Skoči na glavno vsebino

15. in 15. novembra 2020 je na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov družboslovnih smeri –The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, in pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Letos je tekmovanje organiziral Regionalni center za talente Beograd II, članica štiričlanske ekipe mladih raziskovalk pa je bila tudi Asta Gerjevič Debevec, dijakinja naše šole. Po uvodni prireditvi so tekmovalci svoje naloge uspešno predstavili 14. novembra, naslednji dan pa je sledila zaključna prireditev in podelitev priznanj.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Tekmovanje družboslovcev izhaja iz mnogo starejšega tekmovanja naravoslovcev The International Conference of Young Scientists (ICYS) in je bilo tokrat organizirano tretjič. Na daljavo se je predstavilo 45 dijakov in dijakinj iz 9 držav celega sveta.

Slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Asta Gerjevič Debevec se je v ekipo uvrstila z nalogo Ali in kako drža (ne)moči vpliva na posameznika s področja psihologije (mentorica raziskovalne naloge Alenka Kompare). Na mednarodnem tekmovanju, ki so se ga tekmovalke udeležile pod okriljem ZOTKS,  je prejela bronasto priznanje.

Na dosežek Aste in dosežke drugih dijakinj in dijakov na različnih tekmovanjih znanja smo profesorice in profesorji ŠC Srečka Kosovela Sežana izjemno ponosni, vsaj enako kot dosežki pa se nam zdi pomembno negovanje in odpiranje prostora za radovednost, raziskovanje in ustvarjanje.

Asta, iskrene čestitke!

(Visited 246 times, 1 visits today)
Dostopnost