Skoči na glavno vsebino

V petek, 21. 10. 2022, smo se dijaki tretjega letnika odpravili proti Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, kjer so organizirali dan odprtih vrat. Mesec oktober je namreč mesec požarne varnosti, v okviru katerega gasilci pripravljajo razne aktivnosti, s katerimi želijo gasilsko dejavnost približati čim širši javnosti.

Pričakali so nas tako poklicni kot prostovoljni gasilci, policija, osebje nujne medicinske pomoči in Rdečega križa. Spoznali smo njihovo delo in se seznanili z nalogami, ki jih opravljajo vsakodnevno in s tem zagotavljajo našo varnost.

Gasilci so nam razkazali svoja vozila in pripomočke za izvajanje različnih vrst intervencij. Ogledali smo si njihove naloge in postopke v primeru reševanja iz globin in višin. Med drugim so nas seznanili s sodobnimi tehnikami, ki pomagajo pri požarih, nesrečah in iskalnih akcijah. K temu sodijo predvsem posnetki brezpilotnega letalnika oziroma drona.

Letos je tema meseca požarne varnosti preprečevanje požara litij-ionskih baterij in poteka pod sloganom »Tudi baterije lahko zagorijo. Preprečite požar baterij«. Gasilci so nam dali napotke, kako ravnati v takem primeru, ter nas seznanili z ukrepi za preprečevanje požarov na tovrstnih napravah. 

Spoznali smo tudi delo policistov vodnikov službenih psov. Psi policistom pomagajo na številnih področjih: pri varovanju javnega reda in miru na dogodkih, na katerih so prisotne večje množice ljudi, pri iskanju eksploziva in drog, pri nadzoru državne meje, iskanju pogrešanih in iskanih oseb in podobno.

Policist kriminalist Policijske postaje Sežana nam je predstavil osnovne kriminalistične tehnike in naloge pri ogledu kraja kaznivega dejanja.

Na koncu so nam gasilci in osebje nujne medicinske pomoči še prikazali primer intervencije ob prometni nesreči. Gasilci so s tehničnih posegom odstranili streho poškodovanega vozila, osebje nujne medicinske pomoči pa je ponesrečencu, ki je bil ukleščen v vozilu, nudilo prvo pomoč.

Gasilci, policija, osebje nujne medicinske pomoči in člani Rdečega križa vedno priskočijo na pomoč vsakomur, ki jo potrebuje. Za požrtvovalnost, srčnost, trud in pogum pri opravljanju njihovega dela smo jim  lahko zagotovo neizmerno hvaležni.

Po zapisu dijakinj  3. ET

(Visited 208 times, 1 visits today)
Dostopnost