Skoči na glavno vsebino

V okviru ITS družboslovje in projekta PODVIG smo v 2. gimnaziji medpredmetno (zgodovina, geografija, psihologija) obravnavali tudi krizna območja. Spoznali smo zgodovino palestinsko-izraelskega spora, raziskovali, kdo so Judje in kdo so Palestinci ter ob poglabljanju razumevanja antisemitizma in holokavsta ozaveščali predsodke in načine njihovega izražanja.

Na enodnevni strokovni ekskurziji smo obiskali Judovske Benetke ter si ogledali judovski  geto, muzej in sinagoge. Razumevanje palestinskega vprašanja pa je osvetlil ogled filma Omar (Hany Abu-Assad / Palestina / 2013) in pogovor s strokovnjakinjo za palestinsko vprašanje Nado Pretnar.

Pridobljena znanja so dijaki uporabili pri izdelavi družbeno angažiranih plakatov, ki opozarjajo na probleme sodobnega sveta in ozaveščajo različne oblike družbene nepravičnosti. Z izdelavo plakatov so razvijali različne podjetnostne kompetence, predvsem ustvarjalnost ter etično in trajnostno razmišljanje.

Naslov plakata: VSI ENAKI, VSI RAZLIČNI, VSI ENO, avtorja: Aleša Česnik in Matija Kristan, 2. bg

Razlaga: Živimo v 21. stoletju, mar ne? V istem ritmu današnjega časa bi morala hkrati z najmodernejšo tehnologijo in nepojmljivimi izumi, ki presegajo meje mogočega, korakati tudi (za)vednost, da smo si ljudje, četudi vsak unikat zase, enaki. Kot bi bilo v vrtnariji, kjer bi prodajali samo rdeče pelargonije, skrajno dolgočasno in celo moreče, bi bila tudi družba človeških klonov – če bi to sploh lahko imenovali družba – zgolj učlovečena slika neposrečenega prodajnega programa omenjene cvetličarne. Toga in monotona. Verjetno takšna prodajalna cvetja ne bi dočakala častnih let svojega delovanja. Kaj šele, da bi preživela družba.

To so le najina ugibanja, in nihče od nas ne more napovedati, kako bi bilo živeti v svetu odlitkov. Dejstvo pa je, da bi bili kot kopije drug drugega prikrajšani za marsikaj. Na to opozarja tudi najin plakat, s katerim sva poskušala izpostaviti pomen in nujnost originalnosti in raznolikosti. Šele delci po vsem svetu raztresenih unikatov tvorijo celoviti podobi moškega in ženske. Enako je v družbi. Mi smo tisti, ki jo obarvamo, osmislimo, in ki jo z raznolikostjo vseh nas sploh določamo, gradimo. Zato bodimo strpni in ne pozabimo, da smo vsi enaki, vsi različni, vsi eno.

Zgoraj levo plakat Larise Breščič in Nine Lozej (2. bg): BESEDE BOLIJO,  zgoraj desno plakat Karmen Kravanja in Tatjane Bolčič (2. ag): SPREJEMANJE RAZLIČNOSTI, spodaj desno plakat Lare Marinšek in Brigite Škrinjar (2. ag): GLASBA > STEREOTIPI.

Alenka Kompare, mentorica

(Visited 439 times, 1 visits today)
Dostopnost