Skoči na glavno vsebino

Dijaki 2. letnika gimnazije, ki obiskujemo interdisciplinarni tematski sklop družboslovje, smo se v petek 15. 9. 2023 odpravili na ogled mej na Goriškem. Na ekskurzijo smo šli z namenom, da bi bolje spoznali nastanek naše zahodne meje in njeno spreminjanje. Z nami sta šli profesorici Mateja Grmek in Gabrijela Rebec Škrinjar.

Z avtobusom smo se iz Sežane odpravili proti Cerju, kjer stoji 25 metrov visok  Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini slovenskega naroda. V čudovitem sončnem vremenu se je pred nami razprostrl pogled na Goriško. Videli smo tudi Furlansko nižino, Jadransko morje, Julijske Alpe in Vipavsko dolino.

Pot smo nadaljevali v Miren, kjer smo si ogledali pokopališče, mejne kamne in muzej Spomni se name. Čez pokopališče je med leti 1947 in 1974 potekala meja med Jugoslavijo in Italijo, ki so jo vrisali zavezniški vojaki po sklepu mirovne pogodbe v Parizu leta 1947. Postavljena je bila nerazumno, tako da je del  pokojnikov ležal v Italiji, del pa v Jugoslaviji. Prehodi iz enega dela pokopališča na drugi del niso bili mogoči, saj je bila meja močno zastražena z bodečo žico in vojsko. Na pokopališču smo srečali vaščanko, ki je z nami delila njene spomine na tiste čase.

Zatem smo se odpeljali do stražnega stolpa na Vrtojbenskem polju, kjer so jugoslovanski »graničarji« nadzirali mejo. Šli smo tudi v njegovo notranjost, ki je preurejena v muzej. V bližini smo si pogledali tudi mejne kamne.

Obiskali smo še muzej tihotapstva, ki se nahaja v prostorih nekdanjega maloobmejnega prehoda na Pristavi. Videli smo veliko predmetov, ki so jih nekoč »švercali«. Tudi profesorici sta nam povedali nekaj zanimivih zgodb iz njunih izkušenj.

Nazadnje smo se sprehodili še po Gorici. Zelo zanimiv se nam je zdel judovski geto in sinagoga. Potem, ko smo si privoščili sladoled, smo preko trga Travnik nadaljevali pot po tlakovanem Raštelu do gradu, kjer se je naš izlet tudi končal.

Veseli in polni novega znanja smo se z avtobusom vrnili nazaj v Sežano.

Po zapisih Ane Orel, 2. b gim in Monike Trebec, 2. a gim

(Visited 173 times, 1 visits today)
Dostopnost