Skoči na glavno vsebino

Četrtek, 5. 5., in petek, 6. 5. 2022, smo dijaki 2. in 3. letnika, ki obiskujemo ITS družboslovje, preživeli na družboslovnem taboru v Posočju.

Na poti smo se najprej ustavili na solkanskem cestnem mostu čez reko Sočo. Od tam smo si ogledali solkanski železniški most, ki velja za most z največjim kamnitim obokom. S postankom ob spomeniku madžarskim vojakom iz prve svetovne vojne na Prevali nad Novo Gorico smo začeli naše spoznavanje prve svetovne vojne.

V hidroelektrarni Plave, ki obratuje že od leta 1940, smo se seznanili s pomenom reke Soče za pridobivanje električne energije. Sprehodili pa smo se tudi skozi hidroelektrarno, ki je v celoti pod površjem. Pot smo nadaljevali do Kanala, kjer smo si v Galeriji Rika Debenjaka ogledali razstavo nagrajenih del naših sovrstnikov iz celega sveta. Seveda smo se sprehodili čez znamenit Kanalski most in se ustavili tudi ob manjši plaži ob Soči.

Popoldne smo spoznali Baško grapo. Gospa Ernesta Drole, vodja novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, nam je predstavila in razkazala vasici Rut in Grant. Poseben vtis je naredila mogočna stara lipa, ki ima obseg debla več kot 8 metrov. Ustavili smo se tudi pri Dicovi vodi, kjer smo si steklenice napolnili z vodo iz izvira. Voda naj bi imela zdravilno moč, zajetje s portalom v obliki kamnitega oboka pa so uredili avstro-ogrski vojaki med prvo svetovni vojno. Za konec dneva smo si ogledali še čudovita Tolminska korita.

Zvečer smo imeli psihološki delavnici Zgradimo stolp in Skupinsko risanje. Skozi delavnici smo spoznavali svojo vlogo v skupini in razmišljali o svojih močnih in šibkih področjih pri skupinskih dejavnostih. Dan smo zaključili z ogledom selfijev. Dijaki in tudi profesorji smo namreč že zjutraj dobili nalogo, da naredimo selfi v okolju, ki smo ga spoznavali. Najboljši selfiji so bili nagrajeni.

Drugi dan smo začeli z ogledom nemške kostnice pri Tolminu. Spoznali smo njeno zgodovino in zanimivo arhitekturo. Sledil je ogled cerkve sv. Lucije v Mostu na Soči, ki jo je v času med obema vojnama poslikal Tone Kralj. Ob sotočju reke Soče in Tolminke smo se ‘poigrali’ z zemeljsko umetnostjo (land art). Z materiali, ki so nam bili na razpolago v naravi, kot so vejice, kamni, listje ipd., smo ustvarjali umetnine. Družboslovni tabor smo zaključili z vzponom na Kolovrat. Tam smo šli skozi labirint rovov iz prve svetovne vojne in spoznavali, v kakšnih razmerah so živeli vojaki na Soški fronti.

Na družboslovnem taboru sem zelo uživala. Spoznavali smo  kraje in znamenitosti, ki sem jih poznala že od prej, a sem o njih izvedela veliko novega, kar me je navdušilo. Tabor je bil dobro organiziran, saj smo v zelo kratkem času obiskali veliko krajev in pridobili veliko znanja. Všeč mi je bilo tudi, da smo se tabora udeležili tako dijaki drugega kot tretjega letnika ter se tako bolje spoznali med sabo.

Po zapisu Ane Škerlj, ITS družboslovje

Fotografije: Alenka Kompare in Samo Onič

(Visited 230 times, 1 visits today)
Dostopnost