Skoči na glavno vsebino

V zadnjih dneh aprila smo na družboslovno-jezikoslovni ekskurziji obiskali Nizozemsko. To je bila po dveh letih za dijake naše šole prva večdnevna strokovna ekskurzija v tujino, ki smo se je vsi zelo veselili.

Dijaki so program ekskurzije opisali tako:

Prvi dan smo po približno 14-urni nočni vožnji smo se zbudili v čudoviti in spomladansko obarvani Nizozemski. Ogledali smo si obrtno vasico Zaanse Schans, kjer se med drugim nahajata tudi sirarna Henri Willing in coklarna. Nato smo se odpravili proti naši namestitvi v naselju Andijk ob IJsselskem jezeru. Sledil je čas za počitek in spoznavanje okolice. (Eva in Lara)

Drugi dan smo obiskali Scheveningen in hodili po obali Severnega morja. V Den Haggu smo se ustavili pred Palačo miru, kjer smo pri večnem ognju miru našli slovenski kamen. Nato smo se odpravili v največje evropsko pristanišče Rotterdam in obiskali tržnico. Naš zadnji postanek je bila majhna ribiška vasica Volendam, na poti do naše nastanitve pa smo občudovali polja tulipanov. (Gaja in Ana)

Tretji dan smo začeli z obiskom muzeja Rijks, kjer smo si ogledali številna umetniška dela. Med najbolj znanimi je Nočna straža Rembrandta van Rijna. Nato so nas noge ponesle po ulicah Amsterdama, čez številne kanale vse do glavnega trga Dam. Za lep zaključek dneva pa smo si ogledali še Keukenhof z več kot 7 milijoni cvetlic. (Tina, Špela in Taja)

Naš zadnji dan smo v celoti posvetili Amsterdamu. Ker smo dan želeli popolnoma izkoristiti, smo se že zgodaj zjutraj odpravili na ogled muzeja diamantov. Nato pa smo obiskali še dih jemajoč Van Goghov muzej in se naužili umetnosti. Med sprehajanjem po Amsterdamu smo naleteli na hišo Ane Frank, najožjo hišo na svetu in mnogo drugih lepot mesta. Prost popoldan smo sledili svojim interesom, med nočno vožnjo proti domu pa smo se ustavili v Kölnu in si ogledali veličastno stolnico St. Petra.  (Ana in Neža)

Ker slika včasih pove več od besed, gotovo pa nazorneje pričara lepote Nizozemske, vas vabimo tudi k ogledu galerije spodaj (klik na fotografijo desno).

Fotografije: Alenka Kompare in Samo Onič

(Visited 235 times, 1 visits today)
Dostopnost