Skoči na glavno vsebino

Eduroam

[av_one_third first]
[av_image src=’http://155.gvs.arnes.si/blog3/wp-content/uploads/eduroam-logo.jpg’ attachment=’1681′ attachment_size=’full’ align=’center’ animation=’no-animation’ link=” target=” styling=” caption=” font_size=” appearance=”][/av_image]
[/av_one_third]

[av_two_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” admin_preview_bg=”]

EDUROAM

Kaj je Eduroam?

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje ste.

Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali 802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP. Najbolj razširjena operacijska sistema MS Windows XP SP2 in Windows Vista sicer podpirata oba varnostna protokola WPA in WPA2, ne pa tudi prijavnega standarda 802.1x z EAP-TTLS + PAP.

Zato je potrebno tudi na prenosne računalnike z omenjenima operacijskima sistemoma namestiti brezplačen odjemalec SecureW2, ki v Windows XP/Vista doda podporo za EAP-TTLS + PAP. ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client).

Razen tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi (šoli, fakulteti, inštitutu).

Navodila za instalacijo omrežja

Pred prvim priklopom v omrežje Eduroam je potrebno na napravo z brezžičnim vmesnikom instalirati in ustrezno nastaviti SecureW2 odjemalca. Navodila za različne operacijske sisteme.

Navodila za dostop

Za uspešno prijavo v omrežje Eduroam/šolsko omrežje Arnes potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični šoli – Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana.

 1. Korak
  Za pridobitev uporabniškega imena in gesla si prenesite obrazec, ga izpolnite in oddajte v tajništvu. V petih delovnih dneh vam bo razrednik izdal dokument o dodelitvi uporabniškega imena. Dokument varno shranite.
 2. Korak
  Prevzem identitete prek prijavne strani SIO.MDM. Navodila.
 3. Korak
  Pred prvim priklopom v omrežje Eduroam je potrebno na napravo z brezžičnim vmesnikom instalirati in ustrezno nastaviti SecureW2 odjemalca. Navodila za različne operacijske sisteme.
 4. Korak
  Po uspešni nastavitvi lahko dostopate do brezžičnih omrežij, ki so vključena v Eduroam kjerkoli v Sloveniji in tujini.
  Omogočena vam je tudi uporaba vseh AAI storitev, ki jih ponuja Moj Arnes.

Prijava z uporabo AAI-računa.

Kontaktna oseba: Lilijana Fabris (lilijana.fabris(at)gmail.com) v času pogovornih ur (vsak četrtek od 9:40 do 10:25 v zbornici).
[/av_textblock]

[/av_two_third]

(Visited 169 times, 1 visits today)
Dostopnost