Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 8. 10. 2020 smo se dijaki 2. letnika ekonomskega tehnika s profesoricama Gabrijelo Rebec Škrinjar in Matejo Grmek odpravili na zgodovinsko ekskurzijo v Posočje. Naš namen je bil predvsem spoznati teren, po katerem je med prvo svetovno vojno potekala soška fronta in ostaline iz tega časa.

Izpred šole smo odšli ob 8.00 in čez kakšno uro prispeli do kraja Kanal. Sprehodili smo se skozi naselje in spoznali njegovo zgodovino. Posebej zanimiv je most čez Sočo, iz katerega najbolj pogumni skačejo v reko.

Naš naslednji postanek je bil pri nemški kostnici v Tolminu. Zgradili so jo Nemci v času med obema vojnama v spomin na svoje vojake, padle v prvi svetovni vojni. Kapela je razdeljena na dva dela. V prvem so imena padlih napisana na lesenih tablah, v drugem pa na mozaiku. Izpred kapele je lep pogled na Kolovrat, hrib, na katerem so v 12. soški bitki avstroogrski in nemški vojaki prebili italijansko fronto. Kolovrat pa je bil tudi naš cilj. Danes je spremenjen v muzej na prostem. Sprehodili smo se po jarkih in kavernah. Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Zadnji del ekskurzije smo preživeli na zelo priljubljeni turistični točki Triglavskega narodnega parka, v Tolminskih koritih. Preko Hudičevega mostu smo šli do Medvedove glave. To je z mahom poraščena skala, ki se je zagozdila med dvema stenama. Pot smo nadaljevali še do termalnega izvira. Utrujeni in lačni smo si na koncu ekskurzije z veseljem privoščili palačinke v bližnji restavraciji in ugotovili, da je za nami zelo lepa ekskurzija. Predvsem smo zadovoljni, da smo jo kljub negotovim časom uspeli izpeljati.

Po zapisih Vasje Čehovina, 2. et

 

(Visited 234 times, 1 visits today)
Dostopnost