Skoči na glavno vsebino

Na četrtkovo jutro, 10. junija 2021, smo se dijaki prvega letnika gimnazije odpravili v Štanjel, biser kraške arhitekture in kulture.

Interdisciplinarna ekskurzija se je za 1. a pričela s profesorico Matejo Grmek, ki je razred popeljala na krajši ogled Štanjela. Povedala nam je nekaj zanimivosti o tem posebnem kraškem naselju, ki je bilo naseljeno že od mlajše železne dobe dalje. Sprehodu po ozkih ulicah s kamnitimi hišami, kjer smo občudovali različne detajle kraške arhitekture, je sledil še ogled Ferrarijevega vrta.

V tem času je  1. b s profesorjem Samom Oničem obiskal grad, kjer je galerija Lojzeta Spacala. Življenje in delo tega znamenitega slovenskega slikarja in grafika so nam predstavili kar nekateri naši sošolci.

Nato sta se skupini zamenjali, 1. a je obiskal galerijo, 1. b pa je ob ogledu Štanjela iskal motive za kasnejše ustvarjanje.

Po končanem uvodnem delu je sledilo likovno ustvarjanje na temo Štanjel in atributi kraške arhitekture. Tri ure so ob trdem delu v družbi sošolcev in prijateljev minile, kot bi mignil. Ob koncu smo se zbrali na prekrasnem grajskem dvorišču, kjer smo si pokazali likovne izdelke ter jih oddali. Utrujeni, a vseeno veseli in obogateni z novimi doživetji, smo se odpravili v Sežano.

Po zapisu Astrid Mavrič in Sare Podnar

(Visited 288 times, 1 visits today)
Dostopnost