Skoči na glavno vsebino

Filmšulsko leto se zaključuje z dvema zanimivima filmoma. Dokumentarni film Greta (I Am Greta, 2020) si bomo ogledali v aprilu, film Mustang (Mustang, 2015) pa v maju.

GRETA

Nathan Grossman / Švedska / 2020 / 98 min

Zgodba
Avgusta leta 2018 se je petnajstletna Greta Thunberg z napisom »Šolska stavka za podnebje« prvič postavila pred švedski parlament. Najprej je sedela sama, počasi pa so začeli pristopati mimoidoči – in v naslednjih nekaj mesecih je plaha deklica z Aspergerjevim sindromom postala obraz globalnega gibanja. Režiser jo spremlja na srečanjih s svetovnimi politiki, odmevnih javnih nastopih in vse bolj množičnih uličnih protestih.

Njegova kamera pa ujame tudi bolj intimne trenutke: sproščeni smeh v družinskem krogu, pisanje strastnega govora v hotelski sobi in soočanje s sovražnimi odzivi nasprotnikov, ki jo razglašajo za »histerično«, »depresivno« in »duševno bolno«.

Dokumentarec doseže vrhunec z napornim dvotedenskim jadranjem na podnebni vrh Združenih narodov v New Yorku, kjer Greta svetovne voditelje nagovori z znamenitim »Kako si drznete!«.

Ogled filma in pogovor

  • 15. 4. 2021, od 18.00 dalje: Spletni ogled filma, ki ga bomo omogočili le prijavljenim. Ogled bo mogoč 24 ur. Prijavo pošljite na info@mcpodlaga.com.
  • 16. 4. 2021, ob 18.00: Pogovor o filmu bo vodil Matic Majcen. Povezava do spletnega pogovora ob filmu: https://us02web.zoom.us/j/2249480019

 

(Visited 94 times, 1 visits today)
Dostopnost