Skoči na glavno vsebino

V petek, 13. januarja, si bomo ob 15.00 v Kosovelovem domu v okviru Filmšule ogledali film po izboru dijakov. Izglasovali so (ste) film Avatar: Pot vode (ZDA, 2022, režija James Cameron).

Beseda AVATAR izhaja iz sanskrta in se uporablja za opisovanje božanskih bitij, ki prevzemajo človeško podobo, da bi z dobrimi dejanji vzpostavila ravnovesje. Na podoben način vsem poznani Jake Sully (Sam Worthington) v prvem filmu AVATAR prevzame podobo ljudstva Na’vi z namenom pohlepne človeške vojaške opracije zaseganja surovine na luni Pandora, vendar njegova dejanja hitro postanejo, kot v sansktu, dobrosrčna, saj zaradi ljubezni do domorodke Neytiri (Zoe Saldaña), kulture Na’vi ljudstva in dobrega srca postane del njih ter se z ramo ob rami bori proti človeku. 

Zgodba težko pričakovanega nadaljevanja, AVATAR: POT VODE, se začne tam, kjer se je v Avatarju zaključila. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo svojega Na’vi avatarja in postati novi vodja naroda, Jake Sully živi na Pandori. Z Neytiri sta ustavrila družino in dobila otroke. Vendar pa se kolonizacijske sile vrnejo na Pandoro, da bi oživele prvotno misijo, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane predele Pandore. Na svojem potovanju srečata ljudtvo Metkayina, klan domorodcev, ki živi obdan z morjem. 

Filmu sledi pogovor. Priporočamo tudi branje recenzije Ane Jurc (tu>>).

Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet v katerem živimo, se nam pridruži!

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2022/2023 smo: Kosovelov dom Sežana, Zavod ŠTIP – Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, Šolski center Srečka Kosovela Sežana. 
Projekt sofinancira Slovenski filmski center
(Visited 116 times, 1 visits today)
Dostopnost