Skoči na glavno vsebino

petek, 10. novembra 2023, si bomo ob 15.00 v Kosovelovem domu ogledali film Baribie (ZDA, 2023, režija Greta Gerwing).

Barbie dežela, feministična utopija v rožnatem, je obratna slika naše družbe: vse Nobelove nagrajenke so Barbie, deželo vodi predsednica Barbie, na vrhovnem sodišču sedijo Barbie sodnice, iz vesolja mahajo Barbie astronavtke, smeti pa odvažajo nasmejane Barbie smetarke v rožnatih kombinezonih. V tej idili ni moških, ki bi našim barbikam najedali samozavest – so le Keni, dekorativni in uslužni priveski, vsi z isto službo: plaža. Življenja vseh kenov se začnejo in končajo z barbikami. “Za Barbie je vsak dan najboljši dan. Za Kena je dan dober samo, če ga Barbie pogleda,” pojasni Helen Mirren, vsevedna pripovedovalka.

“Klasična” Barbie (Margot Robbie), ki je s svojimi dolgimi svetlimi lasmi v hipu prepoznavni prototip svoje vrste, dneve preživlja v pastelnem raju kartonastih kulis, širokih nasmeškov in večnega sonca – vse dokler nekega lepega dne v njeno zavest ne začnejo vdirati presenetljivo nebarbikaste misli o smrti …

Iz eksistencialne zagate jo lahko reši le ena sama stvar: podati se mora v resnični svet in ugotoviti, kakšne tegobe mučijo deklico, ki se z njo tam igra. Ob prihodu v Los Angeles (kam pa drugam) Barbie nemudoma trči na (zanjo) nova in šokantna pojava seksizma ter spolnega nadlegovanja. Ken (Ryan Gosling) pa, nasprotno, navdušeno odkrije – ter zelo hitro ponotranji – koncept patriarhata. Morda pa bi lahko opolnomočil še druge Kene, da “naredijo to deželo spet kenasto”? (iz recenzije Ane Jurc, Delo)

Ogledu filma sledi pogovor, ki ga bo vodila Sara Šabec. Če si želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in si izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2023/2024 smo Kosovelov dom Sežana, MC Podlaga, Klub študentov Sežana in ŠC Srečka Kosovela Sežana.

(Visited 136 times, 1 visits today)
Dostopnost