Skoči na glavno vsebino

V sredo, 26. 11. 2020, so se dijaki 2. in 3. letnika gimnazije, ki obiskujejo izbirni predmet kreativno podjetništvo, udeležili strokovnega izobraževanja »Vrata v finančni svet«, ki ga je organizirala Ljubljanska borza z namenom finančnega opismenjevanja mladih. 

Dijak Vid Sila iz 2. A gim je čudovito zapisal svoje vtise o izobraževanju

»Izobraževanje je potekalo v živo na konferenci preko aplikacije Microsoft Teams. Konferenca se je začela ob 14.00. Izobraževanje je bilo razdeljeno na več delov, v katerih so bile predstavljene različne teme, ki so povezane s financami.

Najprej se nam je predstavil zaposleni na Ljubljanski borzi, ki je vodil celotno izobraževanje. Sledil je uvodni govor zaposlene na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije, v katerem je bila izražena potreba po finančni pismenosti mladih in tudi projektih, s katerimi se izboljšuje nivo finančne pismenosti.

Prva predstavitev je bila na temo borze. Izvedeli smo, kaj sploh borza je, kaj so delnice in kako lahko trgujemo z njimi.

Sledila je predstavitev na temo osebnih financ in varčevanja ter zadolževanja. Izvedeli smo, kako se skozi otroštvo razvija naš odnos do denarja, kako moramo skrbeti za svoje finance, o pomenu varčevanja in prednostih ter slabostih zadolževanja.

Kaj je inflacija in kako vpliva na naše prihranke smo izvedeli v naslednji predstavitvi. Zaposleni v zavarovalnici Sava nam je predstavil drugačen pogled na varčevanje, in sicer pogled, ki pravi da se dandanes z rekordno nizkimi obrestnimi merami ne splača varčevati, saj razmerje med inflacijo in obrestnimi merami zmanjšuje kupno moč našega denarja. Predstavil nam je tudi alternativo varčevanju v depozitih na banki. Alternativa so investicije v delnice, obveznice, vredne kovine in vlaganje v investicijske sklade, ki nam omogočajo, da svoje prihranke varujemo pred inflacijo.

Sledila je predstavitev na temo bank, bančnih kartic, varnosti osebnih podatkov in tudi o kripto valutah. Poučeni smo bili o funkcijah bank, zgodovini bank pri nas in po svetu. Spoznali smo različne metode varčevanja in sposojanja denarja, spoznali smo razlike med debetnimi, kreditnimi in predplačniškimi karticami, predstavljene so nam bile metode za zaščito pred kibernetskimi tveganji in tudi nevarnosti, ki jih prinaša investiranje v kripto valute.

Zelo pomemben del finančne pismenosti, ki bi jo moral vsak razumeti, je tudi zavarovalništvo. Z zavarovalnicami se srečujemo vsak dan in pomembno je, da razumemo, kako zavarovalnice delujejo. Izvedeli smo, kakšne vrste zavarovanj obstajajo, kako se zavarujemo, kako zavarovalnica izračuna premijo, ki jo zaračuna v zameno za zavarovanje. Spoznali smo tudi, kako razvoj tehnologije vpliva na zavarovalnice in kaj to pomeni za prihodnost zavarovalništva.

Zadnja predstavitev je bila na temo žepnine. Predstavljen nam je bil pomen učenja otrok in mladih, kako biti odgovorni z denarjem in tudi kako visoka naj bo žepnina.

Med samim predavanjem smo dobili tudi link za vstop v nagradno igro v obliki kviza, ki ga je pripravila Ljubljanska borza. Najboljši sodelujoči v kvizu bodo prejeli nagrado – nagradno igro Borze Slovenije.

Moje mnenje je, da je bilo predavanje zelo poučno, vsak je dobil priložnost izvedeti nekaj novega v povezavi s financami. Posamezne predstavitve so se med seboj zelo dobro povezovale in bile so zelo dobro pripravljene. Zdi se mi, da je finančna pismenost zelo pomembna, in dobro je, da se Zavod za šolstvo Republike Slovenije, Ljubljanska borza in ostale inštitucije in državni organi tega zavedajo in nam želijo pri razumevanju sveta financ pomagati.«

Zelo pomembno je, da se tudi v gimnazijskih programih spodbuja finančno opismenjevanje, kreativnost in podjetnost, zato se bomo tudi v prihodnosti udeleževali izobraževanj iz podobnih vsebin.

Mojca Železnik Buda, univ. dipl. ekon.

(Visited 143 times, 1 visits today)
Dostopnost