Skoči na glavno vsebino

Znanstvenofantastični film (krajše ZF film) je fantazija z zgodbo, ki je domišljijska, špekulativna, vendar temelji na znanosti oz. iz nje izhajajočih tehnologijah. V ZF se zgodba sprašuje, »kaj pa če«: Kaj pa če se nam posreči potovati v času? Kaj pa če se umetna inteligenca osamosvoji? Kaj pa če se nezemljani izkrcajo na Zemlji?…

Gre za špekulacije o razvoju znanosti in tehnologije ter posledice za razvoj družbe, za okolje in posameznika. V številnih primerih je špekulacija verjetna in prav ta povezava naredi žanr razburljiv in fascinanten.

Pri ITS družboslovje je v 3. letniku pomemben del tudi film, kako ga razumeti in kako ga posneti. Letos smo pod drobnogled vzeli ZF filme in razbirali zgodbo, sporočilo filma in analizirali filmski jezik. Izdelali smo tudi infografike o ZF filmih, ki hkrati kratko predstavijo izbran film in vabijo k njegovemu ogledu.

Opisana dejavnost je ena od dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru projekta PODVIG, s katerim spodbujamo dijakinje in dijake k podjetnosti – prevzemanju aktivne vloge pri reševanju znanja in uporabi znanja.

Alenka Kompare, za ITS družboslovje

(Visited 88 times, 1 visits today)
Dostopnost