Skoči na glavno vsebino

Šolski center Srečko Kosovel že drugo leto sodeluje v Erasmus+ projektu Poudarjanje pomena vključenosti s spodbujanjem medsebojne pomoči in solidarnosti v Evropi (Emphasising inclusion by developing mutual aid and solidarity in Europe).

V tednu od 3. do 8. oktobra 2021 smo zato v Sežani gostili dijake in učitelje partnerskih šol iz Francije (Toulouse) in Španije (Sant Joan d’Alacant).

Gostom so naši dijaki najprej predstavili Slovenijo, nato pa še šolo in naše programe. Po šoli so se sprehodili z Yllko Kroni, dijakinjo programa aranžerski tehnik, ki jim je pokazala, kako ustvarjalni so naši dijaki.

Našim gostom smo nato razkazali Sežano. Dijaki pa so imeli še posebno nalogo, saj so ugotavljali, kako je kraj urejen/prilagojen za gibalno ovirane. Obiskali so Ljudsko univerzo, cerkev, botanični vrt in knjižnico. Sledil je obisk občine Sežana in sprejem pri županu ter prigrizek v kavarni Integrali. Kljub slabemu vremenu smo se še sprehodili po Botaničnem vrtu. Po kosilu smo goste odpeljali na ogled Škocjanskih jam in se ob vrnitvi ustavili v Divači pri rojstni hiši Ite Rine.

Sreda je bila namenjena delu na šoli. Ker je cilj projekta ozaveščanje dijakov in učiteljev o različnih učnih težavah in spoznavanju različnih oblik posebnih potreb, smo najprej gostili našega nekdanjega dijaka Roka Valenčiča. Spregovoril je o svojem življenju s Tourettovim sindromom. Nato so dijaki predstavili svoje naloge. Raziskali so zgodbe oseb s posebnimi potrebami iz svojega okolja, ki so se izkazali na različnih področjih: v športu, umetnosti ali pa so aktivni v osveščanju javnosti. Ker smo cel dopoldan sedeli v razredu, smo se opoldne odpravili v balinarsko dvorano, kjer smo svoje goste učili balinanja. Pri tem so jim bili v veliko pomoč Iva, Aneta in Jaka, vsi zelo uspešni balinarji.

Popoldne so gostujoči dijaki pod vodstvom naših dijakov najprej izdelovali oblake besed, ki jih nameravamo natisniti na majice, nato pa še sledilnike razpoloženja (mood tracker), ki so krasno orodje za samopomoč ljudem, ki trpijo za motnjami razpoloženja.

V četrtek smo si najprej ogledali Predjamski grad, nato pa obiskali Vzgojni zavod Planina. Ravnateljica Leonida Zalokar je predstavila zavod in učiteljem spregovorila o čustvenih in vedenjskih motnjah pri mladostnikih. Popoldne pa smo se sprehodili po našem glavnem mestu.

Kljub deževnemu in hladnemu vremenu so bili naši gostje nad Slovenijo navdušeni, morda tudi zato, ker prej o njej niso veliko vedeli.

V projektu je sodelovalo več učiteljev ŠC Srečka Kosovela in dijaki tretjih letnikov gimnazije – ITS družboslovje. Slednji so bili deležni veliko pohval s strani gostov zaradi gostoljubnosti, strokovnosti, zanesljivosti in empatije.

Mateja Grmek in Sandra Grmek

(Visited 150 times, 1 visits today)
Dostopnost