Skoči na glavno vsebino

Plesna predstava, v kateri želi mladostnik zaživeti v svobodi in premikati meje mogočega

V ponedeljek, 28. 3. 2022, smo si z dijaki 1. in 2. letnikov programov gimnazija, ekonomski tehnik in aranžerski tehnik ter 4. ART na odru SNG Nova Gorica ogledali plesno predstavo Ikarus, ki jo je pripravila plesna družba MN Dance Company, s katero nastopa tudi naš dijak Luka Vodopivec, ki letos zaključuje 4. letnik aranžerskega programa. V predstavi sicer nastopa 8 mladih z vsega sveta, ki so bili izbrani med 300 prijavljenimi na avdicijo.

Mitološka zgodba o pretkanem arhitektu Dedalu, ki je s svojim sinom Ikarjem pobegnil s Krete, je v plesni predstavi zaživela v povsem sveži podobi. Besedo je zamenjal gib, ki nas je na svojstven način vpeljal v prezgodbo o nastanku labirinta, ki je usodno zaznamoval znameniti pobeg Dedala in Ikarja s krili iz perja in voska. Mladostniško vihravi Ikarus je poletel proti soncu in tragično padel, a predstava nam je ponudila nov konec. »That was not our plan!« je zarohnel glas iz zvočnika, ki je moderiral dogajanje v predstavi. Ko Ikar pade (njegovo vlogo je odplesal prav Luka), poraza ne sprejme in si poišče nova, sodobna, reciklirana krila, ki bodo njegovemu letenju dala nov zagon. Ni namreč najpomembneje, da padeš, ampak da zmoreš po padcu znova vstati in še naprej slediti svojim ciljem – vodilo, ki naj tudi po predstavi spremlja naše dijake.

Petra Ražem, za slovenistični aktiv
Maša Rolih, fotografiji

Utrinki dijakov po predstavi:

»Zanimivo je bilo, kako so nas plesalci kakor ptice s svojimi gibi popeljali skozi celotno zgodbo. Ptica je žival navdiha, saj simbolizira svobodo. Zares pa smo svobodni, ko počnemo to, v čemer uživamo – in plesalci so delovali resnično svobodni.«

»Biti svoboden ne pomeni samo znebiti se verig, ampak živeti tako, da spoštujemo in cenimo svobodo drugih.« (N. Mandela)

Kaja Fortuna in Nika Gustinčič, 4. ART

(Visited 165 times, 1 visits today)
Dostopnost