Skoči na glavno vsebino

Namen projekta Inženirke in inženirji bomo! je promocija inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicev (STEM) ter inovativnosti med dijaki.

Projekt združuje priznane inženirke in inženirje, vrhunske managerke in managerje, raziskovalke in raziskovalce na fakulteti, ambiciozne študente iz tehničnih in naravoslovnih fakultet, predstavnike start-up podjetij in različne prodorne ter ustvarjalne posameznike. Z mladimi delijo svoje življenjske izkušnje, predstavijo karierne priložnosti na znanstvenem področju in v tehničnih poklicih ter spodbujajo nadgrajevanje inženirskega znanja s poslovnim.

Več na spletni strani (tu >>) in Facebooku profilu projekta (tu>>).

Aplikacija KAMbi

Če želite preveriti, kako se vaše kompetence (splet znanj, veščin in vedenj) ujemajo z določeno inženirsko smerjo, kateri študijski programi so na voljo in kje ter kaj lahko s posamezno izobrazbo počneš, uporabite aplikacijo KAMbi (tu >>).

Resnica ali izziv z inženirkami

Naše karierne odločitve pogosto uokvirjajo stereotipna pojmovanja, kateri študiji in poklici so moški in kateri ženski. V Sloveniji se za STEM področja odloči le 1 od 3 deklet. Nizka zastopanost žensk na področjih STEM škoduje potencialu teh ved v Sloveniji, saj se izgublja del talentov, s tem pa je nižja tudi inovativnost pri reševanju (tudi) družbenih problemov.

Inženirke spreminjajo svet na bolje.

Delo inženirk je neverjetno zanimivo.

Najboljše inženirke so ženske.

Če vas zanima, ali te trditve držijo, si pogljete odgovore treh slovenskih inženirk. Dore Domajnko, Inženirke leta 2018 (tu >>), Aide Kamišalić Latifić, Inženirke leta 2019 (tu>>) in Patricije Krt, nominiranke za Inženirko leta 2020 (tu>>).

Šolska svetovalna služba

(Visited 120 times, 1 visits today)
Dostopnost