Skoči na glavno vsebino
USPOSOBLJENI ZA PRIHODNOST

Zaključek uspešnega projekta

Šolski center Srečka Kosovela Sežana je v četrtek, 17. 12. 2020, prejel najvišjo nagrado za projekte na področju mednarodnega sodelovanja jabolko kakovosti 2020. Za našo šolo je to že četrta nagrada, kar dokazuje, da smo pri načrtovanju in izvedbi mednarodnih aktivnosti na zelo visoki ravni.

Nagrado smo si priborili predvsem zaradi številnih učinkov, ki so jih imele aktivnosti projekta na vse deležnike.

Deležniki v projektu so mobilni dijaki, ki so pridobili predvsem samostojnost, iznajdljivost, potrpežljivost, sposobnost prilagajanja, komunikacijske sposobnosti, sposobnost sodelovanja, obvladovanje stroškov in razporejanje denarja ter številne strokovne kompetence, ki jih koristno uporabljajo med študijem (multimedija, snemanje, montaža …). Ugotavljamo, da smo s projektom dijake opremili s kompetencami prihodnostim in to je bil tudi naš namen. Dijaki so se v tujini usposabljali predvsem na področju multimedije, turizma, robotike, scenografije, kostumografije, trženja, promocije in organizacije dogodkov.

Učitelji so s pomočjo projekta spoznali, da so sposobni izpeljati aktivnost poučevanja na tuji šoli in tuje dijake navdušiti tako kot doma. Za izvedbo takšne aktivnosti mora učitelj zapustiti svojo »cono udobja« in se v tujem jeziku predstaviti pred nepoznanimi dijaki. Poznati mora strokovno terminologijo in znati odgovarjati na morebitna vprašanja. Dijakom na tuji šoli so bile predstavljene inovativne metode dela, ki temeljijo na motivaciji.

 

S pomočjo aktivnosti »Job shaddowing« sledenja na delovnem mestu so spoznali nove pristope in primerjali svoje delo z delom učitelja/vodstva/koordinatorja na tuji šoli ali drugi instituciji. Pridobili so vpogled v vodenje institucije z več 2000 dijaki, organizacijo modula robotike, pripravo šolskega almanaha, organizacijo obšolskih dejavnosti, organizacijo praktičnega izobraževanja ter vodenja projektov.

V okviru projekta se je izvedlo 53 mobilnosti. Večina mobilnosti je bila organizirana skupinsko. Dijaki in profesorji so potovali na Portugalsko in v Španijo, kjer so za partnerske šole in podjetja opravljali naloge pri katerih so razvijali tako splošne kot strokovne kompetence. Pridobljeno znanje so nadgradili tudi po vrnitvi domov v obliki šolskih projektov in projektov povezanih z lokalnim okoljem. Rezultati in učinki dijakov so ostali shranjeni tudi v njihovih maturitetnih nalogah, ki služijo kot navdih za bodoče generacije.

S profesionalnim pristopom tako osebja kot dijakov smo si v tujini prislužili ugled. V očeh partnerskih institucij smo resna, zanesljiva šola z inovativnimi profesorji in s kreativnimi dijaki.

Maja Prešeren

Koordinatorka projekta Usposobljeni za prihodnost

(Visited 204 times, 1 visits today)
Dostopnost