Skoči na glavno vsebino

Intervju z Jako Štremflom

Jaka je dijak 3. letnika programa ekonomski tehnik na ŠC Srečka Kosovela Sežana, poleg tega pa je tudi vrhunski športnik. Ukvarja se z balinanjem, ki predstavlja velik del njegovega življenja. Kot nagrado za svoj trud in izjemne dosežke je na podelitvi Športnik Krasa in Brkinov za leto 2021 prejel tudi priznanje za najperspektivnejšega mladega športnika.

Aneta Fidel, 2. AG

Jaka, pozdravljen. Za začetek mi prosim povej, kdaj si začel trenirati, koliko časa že treniraš in kako oz. zakaj si si izbral prav ta šport. Te je zanj kdo navdušil?

Treniram že približno od 5. razreda. Za balinanje me je navdušil sosed, ki me je vsako popoldne vprašal, ali bi prišel na njihov trening oz. kdaj mislim priti; potem sem enostavno moral iti. Ta šport me je privlačil, saj se v njem da uživati.

Kako pa bi balinanje na kratko opisal nekomu, ki prvič sliši zanj?

Večina ljudi si predstavlja balinanje kot nek šport za starejše (»pjančke«, po domače), v resnici pa to sploh ni res. Obstajajo tudi discipline, za katere potrebuješ zelo veliko kondicije in vzdržljivosti, predvsem pa za pripravo nanje potrebuješ veliko časa. Moja najljubša disciplina je hitrostno izbijanje, za katerega moraš biti dobro fizično in psihično pripravljen. Mislim, da bi vsakdo spremenil svoje mnenje o balinanju že po ogledu superligaških tekem, ki potekajo v jesenskem, zimskem in spomladanskem času.

Pred kratkim si dosegel nekaj izjemnih rezultatov. Kateri so to in kateri rezultat ti največ pomeni? Letos (intervju je bil opravljen konec leta 2021, op. p.) septembra je v Martiguesu v Franciji potekalo svetovno prvenstvo, na katerem sem postal dvakratni svetovni prvak. Naslova sem dosegel v disciplini posamezno klasično ter v dvojicah z Janom Guštinom; osvojil sem pa tudi bron v natančnem izbijanju. Najbolj ponosen sem prav na ti osvojeni zlati medalji, saj sta to zaenkrat moja najboljša rezultata.

Za tabo je res vrhunska sezona. Kakšni so pa cilji za naprej?

Komaj čakam naslednje leto, ko naj bi bilo na svetovnem prvenstvu na sporedu hitrostno izbijanje in upam, da bom tudi takrat dosegel dobre rezultate. Nedvomno se bom čez poletje dobro pripravljal, da pridem na prvenstvo v vrhunski formi.

Za takšne uspehe je zagotovo potrebno veliko treninga ter odrekanja. Kako pogosto treniraš in kako izgledajo tvoji treningi?

S klubom treniramo dvakrat tedensko v Novi Gorici, sami treningi pa so dolgi. Začnejo se ob 17.00, domov pa pridemo šele med 22.00 in 23.00. Vse skupaj se zavleče.

Se poleg balinanja ukvarjaš še s katerim drugim športom?

Ja, kot sem že prej omenil, je za nekatere discipline potrebno veliko kondicije, zato se sam tudi posvečam teku in kolesarjenju, da bi ostal v formi.

Kaj pa rad počneš v prostem času? Imaš kakšne zanimive hobije?

(Smeh) … Sem zelo velik ljubitelj hrane in rad obiskujem razne gostilne. Večino prostega časa namenim svoji punci, s katero rada obiskujeva razne turistične destinacije, skupaj trenirava; seveda pa ne gre brez počitka, ki je sestavni del športa.

Katera je tvoja najljubša jed?

Zelo rad imam pašto ter italijanske jedi, pomembno je pa tudi meso.

Kot športnik naj bi načeloma pazil na prehrano. Tudi pri tebi to drži?

To je res, a zaenkrat ne pazim ravno na to, kaj in koliko pojem. Lahko rečem, da mi gre kar v redu.

Trenutno obiskuješ 3. letnik ekonomskega programa. Zakaj si se odločil prav za Šolski center Srečka Kosovela Sežana?

Za to šolo sem se odločil, saj je dokaj blizu mojega doma oziroma je najbližje. Ekonomsko smer pa sem izbral, saj ti da neka nova znanja glede podjetništva in te tudi nauči, kako odpreti svoje podjetje. Po mojem mnenju je to dobra podlaga za naprej.

Kateri predmet pa je tvoj najljubši?

Definitivno šport. Se mi pa zdi, da ga je kar premalo. Ljudje na splošno oziroma dijaki bi se morali na dan več gibati, saj to pripomore tudi k samemu učenju. Če izvzamemo šport, imam kar rad matematiko, zanimiva pa se mi zdi tudi biologija, saj se pri tem pouku naučiš veliko novega o samem življenju.

Kot dijak 3. letnika boš s svojim srednješolskim šolanjem kmalu zaključil. Nameravaš iti na faks? Že veš, kaj bi rad študiral?

Nameravam se vpisati na fakulteto za šport, a so letos omejili vpis le za gimnazijske maturante, zato nisem še prepričan. Veliko se bom moral še pozanimati in upam na najboljše.

Kot si že prej omenil, glede balinanja velja stereotip, da je to šport za starejše. Kako ti gledaš na to; kaj bi rekel vsem, ki tako mislijo? Si bil kdaj deležen kakšnih »zbadljivk« zaradi balinanja?

Res je, kar nekaj je ljudi, pa tudi sošolcev, ki mislijo, da je to šport za starejše. Nekaterim izmed njih svetujem, naj si gredo pogledat kakšen trening ali tekmo, pa bodo videli, da to ni kar tako. Objavljeni so tudi številni posnetki in prenosi, npr. na YouTubu. Vse je prikazano; samo spoznati moraš, da je v resnici to šport.

Za konec mi še povej, kako bi se opisal oziroma predstavil s tremi besedami?

Ojoj … (smeh) … Sem zagnan, delaven, motiviran in se ne predam. Sledim svojim ciljem.

Hvala ti, da si si vzel čas za intervju. Želim ti še veliko vrhunskih uspehov.

Najlepša hvala.

(Visited 696 times, 1 visits today)
Dostopnost