Skoči na glavno vsebino

V petek, 2. 10. 2020, si bomo ob 15.00 v Kosovelovem domu Sežana v okviru Filmšule ogledali film VELIKI DIKTATOR (The Great Dictator, ZDA, 1940, 125 min). Filmu sledi pogovor, ki ga bo vodila Petra Gajžler.

Zgodba: Prva svetovna vojna. Anonimni vojak Tomanije junaško reši častnika, a ob strmoglavljenju letala izgubi spomin. Po dvajsetih letih v bolnišnici se vrne v svojo brivnico, misleč, da je od njegovega odhoda minilo le nekaj tednov. A oblast v državi je medtem prevzel tiranski diktator Hynkel, ki s svojimi vojaki terorizira židovski geto …

Film, v katerem C. Chaplin odigra dvojno vlogo dobrodušnega židovskega brivca in krutega diktatorja Hynkla, je drzna zmes politične satire, humanizma in situacijskega humorja.  

 

»Glede komičnega vidika Hitlerja lahko rečem le, da smo, če se ne moremo včasih smejati na njegov račun, na slabšem, kot si mislimo. Smeh je zdrav in smejati se je treba tudi najbolj mračnim stvarem v življenju, celo smrti.« (Charles Chaplin, 1940) 

Ogledi filmov v okviru Filmšule so za dijake brezplačni. Več o programu Filmšulskih projekcij najdete na spletni strani Filmšule.

(Visited 174 times, 1 visits today)
Dostopnost