Skoči na glavno vsebino
Tradicionalna ekskurzija 2. letnikov gimnazije je v prejšnjih letih zaradi covidnih razmer zamrla, zato smo bili dijaki toliko bolj veseli, ko nam je bila ponujena možnost ekskurzije v glavno mesto Velike Britanije. Ponudbo smo seveda z navdušenjem sprejeli.

Naša ekskurzija se je pričela v torek, 15.11., na ljubljanskem letališču, kjer smo ob 10:15 vzleteli. Kljub napetosti nekaterih dijakov, ki so prvič leteli, smo v pičlih dveh urah že pristajali na londonskem Lutonu. Pred njim nas je pričakal naš avtobus, ki nas je popeljal do središča mesta, natančneje do Tower of London, kjer smo se sestali z našim vodičem. Vožnja z avtobusom se je nadaljevala do avtobusne postaje v bližini Shakespearovega gledališča Globe Theatre in še do galerije sodobne umetnosti Tate Modern, kjer smo si na bliskovit način ogledali tamkajšnjo razstavo Cecile Vicuñe. Prečkali smo novodobni milenijski most (Millenium Bridge), ki nas je vodil do katedrale sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral). Zvečer smo začutili še nočni utrip mesta na enem izmed večjih trgov, Leicester Square. Ura je bila že pozna, zato smo se z avtobusom odpravili do našega hotela, ki je bil v neposredni bližini londonskega letališča Heathrow. Dan je bil naporen, zato smo hitro zaspali.

V sredo zjutraj so nas prebudili topli sončni žarki, ravno pravšnje za našo ekskurzijo. Po obilnem angleškem zajtrku, kjer ni manjkalo niti mastne pancete in praženih gobic, so nekateri dijaki prvič doživeli vožnjo z znamenito londonsko podzemno železnico v center. Ogledali smo si Buckinghamsko palačo in bili prisotni na tradicionalni menjavi straže (Changing of the Guard). Sprehodili smo se skozi prelepi St. James’s Park, se poigrali z živahnimi vevericami in se znašli pred s soncem obsijanim zvonikom Big Ben. Kot nam je vodič razkril, je Big Ben zgolj zvonec, pravo ime samega stolpa je namreč Elizabeth Tower. Ogledali smo si še menjavo konjske straže (Changing of the Horse Guard). Popoldne je sledil ogled znanega muzeja voščenih lutk Madame Tussaud’s in večerni ogled Londona z višine; obiskali smo namreč London Eye. Naš zadnji postanek je bila živahna ulica Oxford Street, kjer smo tudi povečerjali. Ostala nam je še zgolj pot do hotela, do katerega smo prišli z novo odprto linijo podzemne železnice, Elizabeth line.

Četrtek je bil prav tako izredno zanimiv dan. Kot prejšnji dan smo se po zajtrku usedli na podzemni vlak in se odpravili do središča londonskega finančnega sveta, Canary Wharf. Sledil je prevoz do Greenwicha z nadzemno londonsko železnico – DLR.

Ob prihodu v Greenwich smo se povzpeli na hribček v parku, kjer stoji kraljevi observatorij (Royal observatory). Po uživanju v čudovitem razgledu ob observatoriju smo se ob dogovorjeni uri zbrali na pomolu ob reki Temzi in se vkrcali na ladjico. Panoramska vožnja je hitro minila in že smo bili znova na podzemni železnici, tokrat na poti do predela Camden Town, kjer smo pokosili in kupili kakšen spominek. Sledila je še kratka vožnja do prirodoslovnega muzeja (Natural History Museum), kjer domujejo razne naravoslovne razstave. Najbolj smo bili navdušeni nad velikim okostjem v glavni dvorani in seveda nad dinozavri.

Na londonskih ekskurzijah je tradicionalen ogled muzikala in mi nismo bili nobena izjema. Pred tem smo se nekateri odpravili v lokalno kavarno, kjer je profesorica Furlan pokazala svoje sposobnosti pri rezanju tortice z leseno žličko za mešanje kave, noža namreč ni bilo na voljo. Po sladkanju s torto smo se odpravili v Novello Theatre, kjer smo si ogledali muzikal “Mamma Mia!”. Bil je res izvrsten in vsem se nam je globoko vtisnil v spomin.

In že je prišel petek, naš zadnji dan. Usedli smo se na avtobus in prispeli do naše destinacije, prelepega Cambridga, znanega univerzitetnega mesta.Tam smo se sprehajali po ulicah in kupili kakšen spominek. Poskrbeli smo tudi, da nam ne bo zmanjkalo čtiva, saj je veliko sošolcev kupilo kakšno knjigo. Po nekaj več kot dveh urah smo se žal morali vrniti na naš avtobus, ki nas je odložil na londonskem letališču Stansted, od koder smo poleteli do tržaškega letališča (Ronchi). Sledila je kratka avtobusna vožnja in že smo bili spet v Sežani.

Ekskurzija v London nam bo ostala v lepem spominu. Hvaležni smo, da nam je bila omogočena možnost obiska tako lepega mesta in z veseljem se bomo vrnili vanj, ko se bo ponudila priložnost

Timotej Konec, 2.Bg

Fotografije: Lara Štremfel in Timotej Konec

(Visited 463 times, 1 visits today)
Dostopnost