Skoči na glavno vsebino

Pri naravoslovnem ITS smo se v okviru projekta Podvig preizkusili v nečem zelo zanimivem in sicer v izdelavi različnih in uporabnih izdelkov kot so milo, ognjičevo mazilo in trpotčev sirup. V drugem delu šolskega leta, kjer sta se povezala predmeta kemije in biologije, smo se posvetili biotehnologiji, h kateri spada tudi učenje o poteku izdelave različnih izdelkov na različne načine in izdelava primerne embalaže in deklaracije zanje. Posebnost takšnega pouka se skriva že v tem, da se poleg poslušanja teoretičnega dela v klopeh, v naučenem preskusimo tudi sami. Osvojili smo tudi nekatere kompetence podjetnosti.

Preden smo se lotili same izdelave, smo spoznali različna zelišča, ki jih nevede srečujemo skoraj vsak dan, a ne vemo za njihove zdravilne učinke. Posušen ognjič, posušene cvetove kamilice in šentjanževke, ki so poleg oljčnega olja in čebeljega voska bile glavne sestavine izdelave mazila, smo sicer dobili v šoli, liste ozkolistnega trpotca pa smo morali nabrati sami in smo se na tak način preizkusili še v prepoznavanju ustrezne zeli.

Spoznali smo tudi učinke različnih eteričnih olj, ki smo jih na to po želji in tiste z nam najbolj pomirjajočim vonjem dodali tako milu kot mazilu. Pri izdelavi zgoraj omenjenih produktov je bilo pomembno natančno sledenje navodilom in upoštevanje ustrezne količine sestavin ter časa in temperature segrevanja. Smisel delu pa seveda spada tudi stalno spremljanje poteka izdelave izdelka in ugotavljanje vzroka in vpliva morebitnih napak na končni izdelek. Izdelava vseh treh izdelkov je izjemno preprosta, a hkrati zelo zabavna in poučna.

Seveda pa vsakemu izdelku pripada tudi privlačna in za izdelek primerna embalaža, ki si jo je lahko vsak zamislil sam in jo oblikoval po svojih željah, tako da so na koncu uporabni izdelki dobili še privlačen izgled.

Julija Dahalić, 2.bg, za naravoslovni aktiv

(Visited 173 times, 1 visits today)
Dostopnost