Skoči na glavno vsebino

3. februarja 2023 smo se v okviru obveznih izbirnih vsebin in predmeta aktivno državljanstvo dijaki vseh oddelkov tretjega letnika odpravili na pogozdovanje na območju Mirenskih borov. Okoli 90 dijakov, med njimi tudi portugalski dijaki na izmenjavi, je tako nekaj ur popravljalo škodo, ki so jo med 15. in 31. julijem naredili požari, ki so takrat ogrozili celoten Kras.

Skupine po 12 dijakov so pri sajenju vodili in nadzorovali strokovnjaki gozdarji iz Zavoda za gozdove Slovenije, OE Sežana. Pokazali so nam, kako se lotiti sajenja sadik, v našem primeru puhastega hrasta (Quercus pubescens), in nas opozorili na vse napake, ki bi lahko ogrozile naš končni cilj, to je rast manj goreče avtohtone vrste drevesa. Paziti smo morali na ustrezno razdaljo med sadikami, da so bile sadike ravno prav globoko in tudi dovolj močno vsajene. Učvrstili smo jih tako, da smo jih podprli s kamenčkom in zasuli z zemljo, ki smo jo na koncu previdno in krepko potlačili z roko ali s čevljem. Pri delu smo bili tako zavzeti, da smo svoje od doma prineseno orodje (motike, krampe idr.) dodobra obrabili.

Našo prizadevnost so pohvalili sežanski gozdarji, imenovali so nas celo za najboljšo srednješolsko skupino, ki se je udeležila akcije pogozdovanja. Seveda pa je za nas mlade največja nagrada to, da se bomo lahko čez nekaj let po tem kamnitem in z zemljo siromašnem območju lahko sprehajali v senci, med debli puhastega hrasta.

Na koncu smo bili povabljeni na vseslovensko akcijo pogozdovanja, ki bo potekala 21. marca, torej na mednarodni dan gozdov. Te akcije se lahko udeležijo vsi, ki bi želeli pomagati pri sanaciji pogorelega Krasa.

Ruj Kocjan, 3. AG

Polona Strnad (fotografije)

(Visited 197 times, 1 visits today)
Dostopnost