Skoči na glavno vsebino
MEDNARODNI DAN ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

Vabljeni k branju o mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti (ppt predstavitev).

REZULTATI VPRAŠALNIKA O MEDNARODNEM DNEVU ŽENSK IN DEKLET V ZNANOSTI

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole o mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti.

Danes, 11. februarja, že sedmič obeležujemo mednarodni dan žensk in deklet v znanosti. Generalna skupščina OZN želi spodbuditi zanimanje žensk in deklet za znanost ter opozoriti na enakopravne možnosti v znanosti. Države članice, mednarodna in regionalna združenja, univerze ter civilno družbo vabi, da pristopijo k ozaveščanju na področju enakopravne vključenosti žensk v izobraževanju, zaposlovanju in v procesih odločanja.

Na ta dan želimo opomniti na probleme, s katerim se dekleta soočajo na poti k uspešni znanstveni karieri. Eden od teh je premalo spodbude nadobudnim dekletom, ženske pa so na delu velikokrat podcenjene in zaradi družbe in njenih pričakovanj nezaupljive do sebe. Dogaja se tudi, da ženske niso plačane enako kot moški za opravljeno delo. Vse našteto je razlog še vedno prisotnega seksizma, na kar nas opozarjajo tudi številke. Na svetu je namreč nekaj manj kot 30% znanstvenic. Zato želimo na mednarodni dan žensk in deklet v znanosti  nanj opozoriti in prispevati k temu, da se bo nekoč v prihodnosti odpravil.

Na ta dan se hkrati spominjamo uspešnih znanstvenic, Marie Sklodowska-Curie, Rosalind Franklin, Rachel Carson , Jane Goodall, Tu Youyou, Mileve Eistein Marić in mnogih drugih. Vse so s svojimi dosežki ključno prispevale k razvoju znanosti in premikanju mej odkritega na Zemlji.

Statistika se z leta v leto izboljšuje, še vedno pa si prizadevamo za večjo enakopravnost. K temu lahko prispevamo na različne načine:

  • spodbujamo in promoviramo sistem STEM (naravoslovje, tehnologija, inženiring in matematika),
  • ozaveščamo problematiko ženske manjšine v znanosti  (mediji, šole …),
  • pogosteje omenjamo pomembne znanstvenice in njihove dosežke,
  • pokažemo praktično uporabo znanstvenih panog v vsakdanjem življenju in
  • spodbudimo dekleta k znanosti in raziskovanju že v mladosti.

V svetu se že zavedajo neenakopravnega obravnavanja žensk in moških v znanosti, v ta namen se prirejajo različna srečanja in izobraževanja. O ženskah znanstvenicah je posneto tudi nekaj zanimiv filmov in dokumentarcev,  med njimi je tudi film Skriti Faktorji (Hidden Figures).

Ana Mržek in Eva Štefančič, ITS družboslovje

(Visited 217 times, 1 visits today)
Dostopnost