Skoči na glavno vsebino

Prejšnji teden so dijaki 1. letnika gimnazije pri geografiji  obravnavali rastlinstvo. V učnem načrtu za geografijo so za to učno temo zapisani tudi naslednji cilji:

  • ob tematskem zemljevidu razlagajo razširjenost in pomen naravnega in kulturnega rastlinstva za človeka in njegove dejavnosti;
  • krepijo zavedanje o pomenu varovanja naravnega rastlinstva in živalstva ter navedejo argumente za podporo svojih trditev temu v prid v konkretnih razmerah;
  • poiščejo in preučijo primer vpliva človeka na preoblikovanje naravnega rastlinstva in njegovo vlogo pri izginevanju živalskih vrst.

Dijaki so morali predelati del snovi s pomočjo učbenika in predstavitve, ki sem jim jo poslala, in pogledati polurni animirani film Mož, ki je sadil drevesa (L’Homme qui plantait des arbres, Kanada, 1987), ki je dostopen na youtube (tu).

Dijaki so po ogledu filma s pomočjo spleta ugotavljali, kje in kdaj se dogaja zgodba in ali film temelji na resničnih dogodkih. Odgovoriti pa so morali še na dve vprašanji: Kaj je glavno sporočilo filma? Kaj mislite, zakaj ste si film morali ogledati? Kaj sem želela doseči s tem?

Mnenja dijakov so bila zelo zanimiva. V svojih odgovorih so pokazali veliko širine, svoj odnos do sveta in ljudi. Nekaj mnenj si lahko preberete TUKAJ (povezava).

In o čem govori film?

Čutna kratka zgodba preprostega pastirja Elzéarda Bouffierja je podana skozi prvoosebno pripoved, ki se dogaja v obdobju 1910–1945 v Provansi. V iskanju vode pripovedovalec po naključju naleti na pastirja, ki mu jo ponudi in ga povabi v kočo. Z izžarevanjem preprostosti pritegne njegovo pozornost.

Pastir se je odločil za samotno življenje po izgubi žene in sina. Ko je spoznal, da okoli njega primanjkuje dreves in posledično pokrajina izumira, se je odločil, da bo situacijo korenito spremenil. Od takrat naprej je neprestano sadil drevesa, nova življenja. S svojo vztrajnostjo in močno voljo mu je uspelo ljudem pokloniti košček tako potrebne in želene sreče.

Zgodba Jeana Giona velja za klasično francosko literaturo, Elzéard Bouffier pa za tihega sejalca našega časa.

Vir: Mož, ki je sadil drevesa. Mestna knjižnica Ljubljana. (vir, 30. 30. 2020)

Mateja Grmek, geografija

(Visited 256 times, 1 visits today)
Dostopnost