Skoči na glavno vsebino

Dijakinje in dijaki 2. in 3. gimnazije, ki so izbrali ITS družboslovje, ter nekateri dijaki 3. in 4. letnikov pri angleščini (mentorica Sandra Grmek) so se tudi letos pridružili maratonu pisanja za pravice, ki ga organizira Amnesty International. Napisali smo več kot 50 pisem oz. apelov oblasten in pisem podpore posameznikom, ki so jim kršene pravice, ter podpisali številne peticije.

Pisali smo za zagovornike in zagovornice človekovih pravic iz vsega sveta, pa tudi za izbrisane prebivalce Slovenije in za šolske svetovalne delavce/-ke.

Pisali smo za ljudi, ki se jim godijo krivice samo zato, ker se na miren način borijo za pravice in zahtevajo demokratične spremembe, normalno otroštvo in odpravo sistemskega rasizma ali zaščito zemlje in naravnih virov svojega ljudstva.

Pisali smo za ljudi, katerih življenje je ogroženo, ki jim grozijo zaporne kazni, so brez pravičnega sojenja že zaprti ali so po aretaciji izginili neznano kam.

Pisali smo, ker smo ljudje. Ker nam je mar za druge ljudi. Ker naša pisma, besede in dejanja izvajajo pritisk na odločevalce, naj nemudoma ukrepajo. In ker pisma podpore dajejo posameznikom in posameznicam, ki so jim kršene pravice, moč in upanje.

Alenka Kompare, mentorica

(Visited 99 times, 1 visits today)
Dostopnost