Skoči na glavno vsebino

»Prve ljubezni so lahko nekaj res čudovitega. Včasih pa je izkušnja s prvim fantom ali punco zaradi različnih razlogov prav obupna. Še posebno takrat, ko se v odnosu kažejo znaki nasilja.

Konflikti so del vsake zveze in jih ne gre zamenjevati za nasilje. Medtem ko lahko konflikti, če jih znamo reševati, odnose poglobijo, jih nasilje uničuje. Nasilno vedenje uporablja oseba z namenom, da drugi osebi odvzame moč, jo nadzira, poniža ali podredi. Vsaka oblika nasilja je nesprejemljiva. Za nasilje je vedno odgovoren tisti, ki ga povzroča, in nikoli tisti, ki ga doživlja.«

Iz zloženke Nasilne zveze so brez zveze

Naša šola že vrsto let sodeluje z Regijsko varno hišo Kras. Za vse naše dijakinje in dijake tretjega letnika vsako leto novembra in decembra izvedejo delavnice Nasilne zveze so brez zveze. S tem tudi obeležimo 25. november, ki je mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

V dveh šolskih urah dijakinje in dijake ozaveščajo o nasilju nad ženskami in o nesprejemljivosti nasilja v partnerskih zvezah. Na delavnicah dijakinje in dijaki svoje izkušnje, stališča in poglede izrazijo v stripih. Razmišljajo o stiskah, nemoči, občutkih ujetosti in strahu, ki jih pri tem doživljajo ženske. Dejstvo je, da ženske velikokrat o tem ne govorijo, saj jih je strah odziva partnerja in družbe.

Sprehodijo se tudi skozi »Labirint nasilja«. Ob tem dobijo vpogled v izkušnjo nasilja z vidika žrtve in spoznajo dejavnike, ki prispevajo k nastanku in vzdrževanju nasilnega odnosa, ter dejavnike, ki pripomorejo k njegovi razrešitvi.

Več o problemu nasilja v partnerskih zvezah lahko prebereš v zloženki Nasilne zveze so brez zveze <klikni tu>

Mateja Grmek

(Visited 108 times, 1 visits today)
Dostopnost