Skoči na glavno vsebino
E-RAZSTAVA OB SVETOVNEM DNEVU PROSTOVOLJSTVA

Vabljeni k ogledu e-razstave (ppt predstavitve).

KAJ VEMO O PROSTOVOLJSTVU?

Rezultati in analiza vprašalnika, ki so ga reševali dijaki naše šole. 

5. 12. obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva. OZN je 17. decembra 1985 razglasila ta dan za dan vseh prostovoljcev.

Prostovoljstvo je oblika altruističnega delovanja, ki prispeva k izboljšanju življenja. Za prostovoljno delo oseba ni plačana. Razumemo ga kot odziv civilne družbe na raznovrstne potrebe šibkejših. Prostovoljci  so lahko posamezniki, manjše organizacije (Palčica Pomagalčica), državne organizacije (prostovoljni gasilci, civilna zaščita) in velike mednarodne organizacije (Unicef, Karitas, Save the Children).

Prostovoljstvo pokriva različna področja, kot so:

  • izkoreninjenje revščine,
  • boj za enakopravno sodstvo,
  • zmanjšati smrtnost med otroci,
  • izboljšati položaj žensk,
  • zagotoviti osnovno izobraževanje,
  • reševanje okoljevarstvenih problemov,
  • zagotoviti osnovne zdravstvene potrebe in
  • preprečevanje širjenja bolezni.

V Sloveniji imamo dolgo tradicijo prostovoljstva, ki igra pomembno vlogo v naši družbi. V zadnjih štirih letih je število prostovoljcev krepko naraslo. V letu 2019 je bilo v Sloveniji 1.986 prostovoljskih organizacij, ki so imele kar 12.892 prostovoljcev, bilo pa je opravljenih 472.270 dni in celih 11.334.490 ur prostovoljnih dejavnosti

V Sežani deluje tudi društvo Sožitje Sežana, ki pomaga osebam z motnjami v duševnem razvoju.

Da postanemo prostovoljec, ne potrebujemo veliko. Pomagamo lahko v naših lokalnih organizacijah, ki jih lahko najdemo na socialnih omrežjih, oglasnih deskah, spletnih straneh itd. Pomagamo lahko tudi tako, da mesečno damo majhne vsote denarje za ljudi v stiski. Zavedati se moramo, da še posebej v teh težkih časih, lahko pomagamo ljudem z majhnimi dejanji (npr. zbiranje hrane, šolskih potrebščin, zdravil, čistil, oblačil ipd.)

Pandemija koronavirusa nas je vse postavila v položaj, kjer moramo razmisliti o tem, kaj so prave vrednote življenja in kako bi pomagali drugim, saj bomo lahko tudi mi nekoč v stiski.

Po najinem mnenju je prostovoljec lahko vsak, ki pomaga osebi v stiski. Prepričana sva, da za biti prostovoljec, ne potrebujemo ogromno truda ter znanja, ampak veliko srce in obilo dobre volje.

Ana Zadel, Luka Zetko, ITS družboslovje

(Visited 157 times, 1 visits today)
Dostopnost