Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan duševnega zdravja obeležujemo vsako leto 10. oktobra. Dan je namenjen ozaveščanju o  duševnem zdravju, skupnem prepoznavanju, preprečevanju, zdravljenju in okrevanju ob pojavu duševnih motenj ter krepitvi duševnega zdravja. Tema, ki je letos v ospredju, je preprečevanje samomora, z geslom: Skupaj za preprečevanje samomora »40 sekund za akcijo«. Zakaj 40 sekund za akcijo? Ker v svetovnem merilu vsakih 40 sekund nekdo na svetu umre zaradi samomora.

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja sva v okviru ITS družboslovje izvedli raziskavo med dijaki 2. letnikov gimnazije, da bi ugotovili, koliko so med dijaki razširjeni miti o samomoru. Pomembno je namreč, da mite o samomoru ozavestimo in poznamo dejstva o samomoru, saj lahko le tako delujemo preventivno: pomagamo ljudem v stiski in čim več samomorov preprečimo. Zanimale so naju tudi razlike v razumevanju samomora med spoloma.

Rezultate raziskave lahko preberete tu, ozaveščanju pomena duševnega zdravja in preprečevanju samomora pa je namenjen tudi izobraževalni plakat v avli šole.

Izabela Franetič in Milica Milačak, 2. b gimnazija

 

(Visited 300 times, 1 visits today)
Dostopnost