Skoči na glavno vsebino

V sredo, 7. 6. 2023, smo si dijaki 1. ET ogledali slovensko pristanišče Luko Koper.

Pristanišče Luka Koper ima zelo zanimivo zgodovino, o kateri smo izvedeli le najpomembnejše stvari. Celotno pristanišče so zgradili delavci te luke, saj v tistem času država Jugoslavija ni hotela dati sredstev za pomoč pri izgradnji. Sčasoma je pristanišče začelo dobro poslovati in danes pokriva bližnji del Evrope.

Luka Koper je sicer edino pristanišče v Sloveniji. V njej najdemo več terminalov, ki imajo različne vloge. Z vodičem smo se popeljali po vseh terminalih in izvedeli nekaj malega o vsakem. Najprej smo si ogledali potniški terminal, na katerem včasih najdemo ladje križarke, nato smo nadaljevali pot po terminalu generalnih tovorov, ki zavzema večino Luke, saj obsega vse odprte površine in zaprta skladišča. Ogledali smo si ladje, na katerih so se nahajali kontejnerji. Naš vodič nam je potek razkladanja teh ladij na kratko opisal. Ko natovorjena ladja pride v Luko Koper, ta dobi časovno omejitev, v tem določenem času mora ladjo raztovoriti. Ta proces izvajajo posebna dvigala. Po ogledu kontejnerskega terminala nas je vodič popeljal mimo projektnega terminala, terminala sadja in zelenjave, v katerem smo videli posebne hladilne kontejnerje, mimo terminala lesa, terminala razbitih tovorov, terminala za živino … Kratek postanek pa smo naredili še pri terminalu železove rude in premoga, kjer smo videli visok železni zid, ki služi obvarovanju teh rud, in posebno snov, ki je pokrivala te rude in tudi služila obvarovanju. Pot smo nadaljevali po terminalu žitaric in se ustavili še pri terminalu letalskega goriva, kjer v belih stavbah shranjujejo gorivo za letala. Zadnji postanek je bil terminal kemikalij, kjer se shranjuje nevarne snovi in kemikalije.

Ko je bilo ogleda konec, smo se odpravili v stari del Kopra, kjer nam je profesorica zgodovine pripravila kratko dejavnost, pri kateri smo iskali zgodovinsko pomembne znake v bližini Titovega trga. Po končani delavnici smo naredili še zadnji postanek v muzeju Tomosa, kjer smo izvedeli veliko o zgodovini teh motornih vozil in videli veliko različnih modelov te znamke motorja. Izlet je bil zanimiv, saj smo veliko izvedeli o ladijskem prometu, s katerim smo se seznanili že v šoli, in o zgodovini Tomosa, ki velja za pomemben slovenski izum.

Neža Bevčič, Julija Orel, 1. ET 

(Visited 102 times, 1 visits today)
Dostopnost