Skoči na glavno vsebino

V petek, 11. novembra 2022, je naša šola gostila g. Jerneja Vrtovca, ki je svoje srednješolske dni preživljal ravno tu, na naši šoli.

Že večkrat je bil izvoljen za poslanca v državnem zboru, opravljal je delo ministra za infrastrukturo, danes pa je dijakom 3. letnika z veseljem namenil svoj čas in predstavil svojo karierno pot, predvsem pa pomen aktivnega  državljanstva.

Povedal nam je, da se je že v srednji šoli zanimal za politiko in sistem ter se je v tej smeri veliko družbeno angažiral. Tudi nas je spodbudil, da izrazimo svoje mnenje, da izkoristimo volilno pravico (dolžnost), ko nam bo ta dana, in da ne odnehamo, tudi če se cilj zdi težko dosegljiv. Po naši ustavi lahko res vsak od nas (starejši od 18 let) da pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma, če ima 5000 overjenih podpisov, kar kaže na demokratičnost države. Večkrat nas je opomnil, da na mladih svet stoji, zato je naša odgovornost, da volimo, če želimo spremeniti prihodnost na boljše. Zaželeno je, da se poleg volitev, ki se tičejo zadev znotraj naše države, udeležujemo tudi volitev v Evropski parlament. Ta namreč sprejme 75 % naše ustave, volilna udeležba na teh volitvah pa je zgolj 20-odstotna.

Poudaril je, da potrebujemo  dobre ljudi. Zato nas je spodbudil, da po končanem študiju ostanemo doma. Če odidemo v tujino, “na lepše”, v naši državi ne bo izobražencev, sposobnih ljudi, ki bi sooblikovali boljši jutri.

Gospodu Vrtovcu se za obisk in modre besede, ki so se nas gotovo dotaknile, zahvaljujemo.

Dijaki 3. letnika Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana

(Visited 131 times, 1 visits today)
Dostopnost