Skoči na glavno vsebino

Konec šolskega leta 2018/2019 so v mesecu juniju dijaki 3. letnika smeri aranžerski tehnik imeli tehniški dan na temo oblikovanja izdelkov iz umetnega usnja in pri tem povezovali znanje iz aranžerstva, vizualnih komunikacij in multimedijskega oglaševanja.

Tehniški dan se je pričel z zanimivim predavanjem ge. Ljubice Mezgec o zgodovini in dejavnosti družinskega mikro podjetja (Tapetništvo Mezgec, Dejan Mezgec s. p., Hrušica pri Podgradu, naš bivši dijak – aranžerski tehnik).

Podjetje se že vrsto let ukvarja s tapetništvom, razrezom poliuretanske pene in izdelavo kvalitetnih izdelkov za slovenski trg, še v večjem obsegu pa za tujino. Od leta 2012 je že šestkrat prejelo certifikat z visoko bonitetno oceno.

Dijakom sta bila predstavljena poklica šivilja in tapetnik, ki sta v širšem okolju prepoznana kot deficitarna poklica, v podjetju pa imata zelo pomembno vlogo in sta skozi celoten proces dela tesno povezana.

Dijaki so bili tudi seznanjeni z materiali, ki se v podjetju uporabljajo, in z njihovimi lastnostmi oziroma specifiko glede na področje uporabe (ognjevarnost, UV-zaščita ipd.).

Po predavanju je sledil tehnični del oziroma praktično delo v treh skupinah. Prva skupina dijakov je po navodilih ge. Mezgec pripravila kroj za oblazinjenje stolov in kroj za sedežno blazino. Druga skupina dijakov je v delavnici pod vodstvom g. Grega Mezgeca tapecirala stenske panele za dekorativne namene. Tretja skupina je sodelovala pri šivanju, ki je precej zahtevno, saj je za to vrsto materialov potreben prav poseben stroj za šivanje. Ukrojeno blago so napolnili s penastimi oblikami za stole v učilnici.

Dijaki so po zaključenem tehniškem dnevu povedali:

»Sam potek dela na tehniškem dnevu mi je bil zelo všeč, saj sem se veliko naučila o uporabi materialov iz umetnega usnja in PU-pene.«  Martina Jugovac

»Predstavitev je bila zelo zanimiva, predvsem pa se mi je zdelo zanimivo to, da je majhno slovensko podjetje lahko tako zelo uspešno in da imajo naročnike z vsega sveta. Navdušena sem bila tudi nad končnimi izdelki.« Sara Stopar

»Pri delu z novimi materiali sem zelo uživala in se tudi veliko naučila o tapeciranju.« Urša Nemec

»Všeč mi je bilo, da so nam pokazali tudi kataloge z barvnimi materiali za tapeciranje. Menim, da bi lahko imeli več takih tehniških dni, saj se tako veliko naučimo.« Katarina Tomšič

 

Renata Nikolić, za aranžerski aktiv

(Visited 472 times, 1 visits today)
Dostopnost