Skoči na glavno vsebino

Pri predmetu kreativno podjetništvo so dijaki 2. letnikov razmišljali, kam vložiti denar. Najprej so razmišljali o tem, kakšen je njihov finančni cilj (nakup računalnika, plačilo počitnic, telefona, kasneje stanovanja…) in stopnja tolerance do tveganja ali sposobnost sprejemanja tveganja. Ta je odvisna od dejavnikov kot so dohodek,  višina prihrankov, stroškov in morebitne druge finančne obveznosti.

Raziskavo so dijaki pričeli s sekundarno raziskavo trga, s katero so ugotovili, kam vse bi lahko vložili denar, kakšen je donos posamezne naložbe in kakšni so stroški pri nakupu in prodaji posameznih naložb. Razmišljali so o naložbah v vrednostne papirje, plemenite kovine, vlaganja v sončne celice, kriptovalute, nepremičnine, start up podjetja itd. Nato so se odločili za eno, dve ali tri možnosti, ki so jih izbirali glede na naslednje kriterije: donos, tveganost, ročnost naložbe.

Ali so se pravilno odločili, so ugotavljali tako, da so donose izbrane alternative računali za eno leto za nazaj. Ugotavljali so, koliko bi zaslužili ali izgubili, če bi odločitev o vlaganju denarja sprejeli pred 1. letom.

Graf: Prikaz donosov različnih alternativ v enem letu dijaka podjetniškega modula

Mogoče v razmislek: Glede na to, da so evropske borze v mesecu dni padle za tretjino, kar je posledica širjenja novega virusa, kaj menite, kaj se bo dogajalo s tečaji po okrevanju gospodarstev? Kdaj se splača vlagati denar?

Mentorica: Patricija Kastelic Volf

(Visited 127 times, 1 visits today)
Dostopnost