Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 2. 3. 2020, smo dijaki 3. letnika gimnazije, ki obiskujemo podjetniški modul, obiskali podjetje IMAS d. o. o. Sežana. Podjetje IMAS d. o. o. je bilo ustanovljeno leta 1990 in v dvajsetih letih delovanja se je iz garažne delavnice razvilo v uspešno podjetje, priznano na domačem in tujem trgu. Glavna dejavnost podjetja je projektiranje in izdelovanje orodij za brizganje termoplastov in tlačno litje aluminija.

Nejc Natlačen, vodja kakovosti v podjetju, nam je predstavil podjetje. V uvodu  nam je povedal, da poslujejo tudi izven domačih meja, pretežno na trgu Evropske unije. Njihov uspeh je tudi rezultat vlaganj v posodobitev tehnologij in visokotehnološke opreme, zgradili so lastne proizvodne prostore in postali pomemben dobavitelj večjim avtomobilskim industrijam.  Nato je sledil ogled dveh oddelkov.

V oddelku Orodjarna proizvajajo orodja na podlagi skic in načrtov. Ogledali smo si  poseben program odvzemanja materiala, s katerim dokončno obdelajo kovinske izdelke s pomočjo električne napetosti in elektrolitov. Predstavil nam je delovanje strojev in materiale, ki se jih uporablja za različne izdelke.

V oddelku Plastika izdelujejo in obdelujejo plastične izdelke. Zanimivost pridobivanja teh je ta, da se v stroje dovaja plastični material pod pritiskom, ki se nato v notranjosti stroja oblikuje.

Manca Baša

(Visited 297 times, 1 visits today)
Dostopnost