Skoči na glavno vsebino

V petek, 18. septembra 2020, smo se z dijaki 2. letnika gimnazije, ki obiskujejo izbirni predmet kreativno podjetništvo, udeležili  strokovnega izobraževanja z delavnico na temo »Ustanovitev S. P. in D. O. O. preko SPOT točke za podporo poslovnim subjektom« na Območni razvojni agenciji Krasa in Brkinov Sežana (ORA), ki se nahaja v zgradbi Občine Sežana.

 

SPOT svetovanje Obalno-kraške regije je regijska podjetniška točka, ki izvaja aktivnosti za povečanje informiranosti in znanja za reševanje izzivov v vseh fazah podjetniške poti, povečanje zgodnje podjetniške aktivnosti in podporo nastajanju, izboljšanju rasti in razvoju podjetij.

Poleg storitev VEM točk lahko uporabniki – potencialni podjetniki in že obstoječa podjetja – na enem mestu – SPOT točki – koristijo številne brezplačne celovite podporne storitve. SPOT točka skrbi tudi za promocijo podjetniške kulture, povezuje različne institucije in vzpostavlja partnerstva za spodbujanje podjetništva na lokalni, regionalni in čezmejni ravni.


Sprejel nas je direktor ORA Sežana g. Aleš Vodičar, mag. upr. ved. Predstavil nam je delo Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov. Nato je izobraževalni del z delavnicami prevzela koordinatorka projektov ga. Dolores Kovšca, mag. managementa. Najprej nam je pojasnila razlike pri postopku ustanovitve, obdavčevanju, vodenju poslovnih knjig, odprtju transakcijskega računa pri S. P. in D. O. O. ter potek registracije podjetja. Nato smo naredili praktične primere ustanovitve S. P. , D. O. O. z enim družbenikom in D. O. O. z več družbeniki. Seveda nismo pritisnili na tipko »ENTER«, saj bi v tem primeru zares ustanovili podjetje. Pri tem smo si pomagali z različnimi spletnimi portali, kot so: AJPES, FURS, SKD iskalnik in Urad za intelektualno lastnino. Poleg tega nas je seznanila s pomenom  poslovnega načrta za uresničitev poslovne ideje in z raznimi problemi, ki se lahko pojavijo pri registraciji podjetja. Na ORI je v okviru SPOT točke svetovanje brezplačno in zato lažje dostopno vsem, ki želijo začeti svojo podjetniško pot.

 

Mojca Železnik Buda, univ. dipl. ekon.

(Visited 342 times, 1 visits today)
Dostopnost