Skoči na glavno vsebino

Filmšula je podprogram filmske vzgoje, ki ga predstavljamo pod skupnim imenom FILMARIJA in traja od septembra 2020 do junija 2021. Če želiš pobližje spoznati filmsko umetnost in izostriti kritičen pogled na svet, v katerem živimo, se nam pridruži!

Prvi film, ki si ga bomo ogledali, je dokumentarni film Jadralke (Maiden, Velika Britanija, 2018; režija: Alex Holmes). Na sporedu Filmšule bo v petek, 18. septembra, ob 15.00, v Kosovelovem domu Sežana.

Zgodba: Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. Nikoli ne bodo našle sponzorja. Prešibke so in manjka jim znanja. Še prve etape jim ne bo uspelo zaključiti. Pravzaprav bodo lahko srečne, če sploh preživijo … A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.

Festivali, nagrade: nagrada National Board of Review za najboljši dokumentarec; ožji izbor za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec; nominacija za nagrado BAFTA za najboljši prvenec; nominacija za nagrado Društva ameriških režiserjev (Directors Guild of America) za izjemen režijski dosežek na področju dokumentarnega filma; nagrada po izboru kritikov (Critics’ Choice Award) za najboljši dokumentarec; Dublin (nagrada občinstva); Hamptons (nagrada občinstva v sklopu SummerDocs); Toronto; Sundance; Tribeca.

Filmu sledi pogovor. Vstopnina za film: redna cena 3 EUR; dijaki in študenti brezplačno.

Več o programu Filmšulskih projekcij najdete na spletni strani http://filmšula.si/.

Partnerji programa FILMŠULA v sezoni 2020/2021 smo: Kosovelov dom Sežana, Zavod ŠTIP – Mladinski center Podlaga, Klub študentov Sežana, ŠC Srečka Kosovela Sežana.

(Visited 219 times, 1 visits today)
Dostopnost