Skoči na glavno vsebino

Mednarodni projekti

Naša šola je vključena v mednarodne projekte na dveh področjih: področje mobilnosti (npr. opravljanje prakse v tujini za dijake) in področje partnerstev (sodelovanje v skupnih projektih s tujimi šolami in drugimi institucijami).

Dvoletni projekt mobilnosti Usposobljeni za prihodnost/Trained for the future je omogočil opravljanje praktičnega izobraževanja v tujini 35 dijakom obeh smeri. Dijaki so se udeležili praktičnih usposabljanj v Barcelosu (Portugalska), Palmi de Mallorci (Španija) in Funchalu (Madeira, Portugalska). Dijaki so na izmenjavi nadgrajevali kompetence odprtega kurikula s področja multimedije, turizma in robotike. Projekt je po zaključku prejel najvišjo nagrado za kakovost mednarodnih projektov zlato jabolko kakovosti 2020. Nagrado podeljuje nacionalna agencija za evropske programe CMEPIUS (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja).

Že v začetku šolskega leta 2018/2019 je ŠC Srečka Kosovela Sežana postal tudi nosilec Listine Erasmus+ za mobilnost v poklicnem izobraževanju, s katero lahko praktično usposabljanje v tujini omogočimo večjemu številu dijakov programa aranžerski tehnik. Od takrat smo na praktično usposabljanje v tujino (kljub zapletom s pandemijo) poslali že veliko dijakov aranžerjev. Projekte smo poimenovali s skupnim imenom Vizija prihodnosti.

Naše priljubljene destinacije so še vedno: Barcelos, Portugalska; Messina, Italija; Mallorca, Španija; Madeira, Portugalska. V okviru projekta Vizija prihodnosti je prakso v tujini opravljalo že več kot 70 dijakov programa aranžerski tehnik, ena dijakinja pa se je odločila za opravljanje dolgotrajne prakse (več kot 3 mesece).

Poleg projektov mobilnosti dijaki aranžerskega tehnika sodelujejo v strateških partnerstvih.

Partnerstvo med šolami Creative Entrepreneurship 4 Culture si je postavilo visok cilj: ustvariti mednarodno podjetje (joint venture), ki bo aktivno v industriji tradicionalnega modnega oblikovanja. Dijaki so proučili možnosti uporabe in proizvodnje naravnih barvil in tekstila, tradicionalne tehnike ter postopke tkanja in pletenja, vzorce in motive, geometrijske oblike ter ostale elemente okolja, ki bi se lahko uporabljali v modni industriji. Na podlagi raziskave so oblikovali in izdelali oblačila, ki se bodo prodajala na skupni e-platformi in bodo predstavljena na mednarodni modni reviji ob zaključku projekta. Do sedaj so se dijaki udeležili usposabljanja v Italiji in Romuniji, čaka jih še zaključek projekta in modna revija v Grčiji.

Marketing 4 Artists je projekt, katerega nosilka je naša šola. Predvideva zahtevne projektne rezultate, namenjen predvsem dijakom, študentom in profesorjem umetniških šol. V partnerstvu sodelujejo šole in institucije iz Španije, Belgije, Italije, Romunije in Finske.

(Visited 82 times, 1 visits today)
Dostopnost