Skoči na glavno vsebino

Mednarodno sodelovanje

Naša šola je vključena v mednarodne projekte na dveh področjih: področje mobilnosti (npr. opravljanje prakse v tujini za dijake ekonomskega in aranžerskega tehnika) in področje partnerstev (sodelovanje v skupnih projektih s tujimi šolami in drugimi institucijami).

Dvoletni projekt mobilnosti Usposobljeni za prihodnost/Trained for the future je omogočil opravljanje praktičnega izobraževanja v tujini 35 dijakom obeh smeri. Dijaki so se udeležili praktičnih usposabljanj v Barcelosu (Portugalska), Palmi de Mallorci (Španija) in Funchalu (Madeira, Portugalska). Dijaki so na izmenjavi nadgrajevali kompetence odprtega kurikula s področja multimedije, turizma in robotike. Projekt je po zaključku prejel najvišjo nagrado za kakovost mednarodnih projektov zlato jabolko kakovosti 2020. Nagrado podeljuje nacionalna agencija za evropske programe CMEPIUS (Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja).

Že v začetku šolskega leta 2018/2019 je ŠC Srečka Kosovela Sežana postal tudi nosilec Listine Erasmus+ za mobilnost v poklicnem izobraževanju, s katero lahko praktično usposabljanje v tujini omogočimo večjemu številu dijakov programa ekonomski tehnik. Projekte smo poimenovali s skupnim imenom Vizija prihodnosti.

Naše priljubljene destinacije so še vedno: Barcelos, Portugalska; Messina, Italija; Mallorca, Španija; Madeira, Portugalska. V šolskih letih 2020/2021 ter 2021/2022 je kratkotrajno prakso (od dveh tednov do treh mesecev) v tujini opravljalo že več kot 70 dijakov ekonomskega tehnika, ena dijakinja pa se je odločila za opravljanje dolgotrajne prakse (več kot 3 mesece).

Poleg projektov mobilnosti so dijaki ekonomskega tehnika z učnimi podjetji sodelovali tudi v dveh strateških partnerstvih.

CLIL in VET, ki poudarja pomen poznavanja tujih jezikov za uspešen nastop na evropskem trgu dela. Poleg Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana so v partnerstvu sodelovali še: Obchodná akadémia Nitra, Slovaška, koordinatorska organizacija; Agrupamento de Escolas de Fornos de Algodres, Portugalska, partner; Panevezio profesinio rengimo centras, Litva, partner; Istituto Istruzione Superiore »E. Majorana – A. Cascino«, Italija, partner; ALTINŞEHIR MESLEKI VE TEKNIK ANADOLU LISESI, Turčija, partner; 21Knowledge, Portugalska, partner. Naši dijaki so se v okviru projekta usposabljali v Italiji in na Slovaškem.

Po zaključku projekta smo partnerstvo nadgradili v projektu MESU – MESLEKI EĞITIMDE SANAL ŞIRKET YGULAMALARI/VIRTUAL COMPANIES IN VET, ki predvideva povezovanje šol in okolja z namenom uvajanja učnih podjetij v sistem izobraževanja v Turčiji. Poleg treh sodelujočih šol (Turčija, Slovaška, Slovenija) so partnerji v projektu tudi ŠIOV, ki na Slovaškem podpira učna podjetja, ter turška regionalna izpostava direktorata za izobraževanje. ŠC Sežana sodeluje v partnerstvu kot nosilec dobrih praks (učna podjetja, dijaška podjetja, kreativno podjetništvo).

V strateškem partnerstvu CLIL in VET je bil razvit mednarodni kurikul za poučevanje učnih podjetij v angleškem jeziku. Kurikul je bil podlaga za nadaljevanje implementacije v Turčiji. Naši dijaki programa ekonomski tehnik so uspešno zastopali Slovenijo in našo šolo na dveh mednarodnih sejmih v Turčiji in na Slovaškem.

Dijaki ekonomskega tehnika (modul robotika) so sodelovali tudi v projektu OUR FRIEND MR. ROBOT s partnerji: Centar novih tehnologija CNT, Srbija, koordinator; Tehnička škola Milenko Brzak, Uča, Srbija, partnerska šola; Agrupamento de Escolas de Barcelos, Portugalska, partnerska šola; Šolski center Srečka Kosovela Sežana, partnerska šola.

V okviru projekta smo izpeljali tri usposabljanja s področja informacijske tehnologije za učitelje in dijake. Vsako usposabljanje je potekalo v eni partnerski državi. Rezultat projekta je priročnik v angleščini, preveden v tri jezike (slovenščino, srbščino in portugalščino). Priročnik in ostali rezultati so bili predstavljeni na mednarodni zaključni konferenci projekta v Novem Sadu.

(Visited 740 times, 1 visits today)
Dostopnost