Skoči na glavno vsebino

Zdrava in kakovostna prehrana

Tanja Bordon, specialistka klinične dietetike, dijakom spregovori o nevarnostih sodobne prehrane in o škodljivih razvadah (neredno prehranjevanje, sladkor, premalo sadja, zelenjave, vode).

Dijaki obiščejo trgovino, kjer se naučijo brati deklaracije in tako izbirati dobra živila.

Na internetu iščejo zdrave recepte. Projekt zaključijo s pripravo domačih brezalkoholnih koktajlov in slavnostnim pogrinjkom mize.

Delavnica Kako izbrati dobra živila
Delavnica Zdravi koktajli

Vpliv kajenja na zdravje

Večina mladih začne kaditi iz radovednosti, kljub temu da vedo, da je kajenje škodljivo. Pogosto gre pri mladih kadilcih sprva tudi za eksperimentiranje in solidarnost med vrstniki, ko pa začne nikotin v mladem človeku sproščati prijetne občutke, se razvada razvije v odvisnost.

Delavnico izvajata medicinska sestra Ana Furlan in psihologinja Ela Brecelj iz zdravstvenega doma Sežana. Dijakom drugega letnika spregovorita o škodljivih vplivih kajenja in cigaretnega dima na pljuča, psiho in življenjski slog.

Mladostnik in spolnost

Na delavnicah, ki jih izvede medicinska sestra Ana Furlan iz ZD Sežana ali Društvo študentov medicine v projektu Virus, poskusijo dijake pozitivno naravnati do zdravega življenjskega stila in odgovornosti za svoje telo. Dijake opozorijo na razlikovanje med zaljubljenostjo in pravo ljubeznijo ter spolnostjo, ki jo prikazujejo mediji, in spolnostjo v praksi. Z dijaki spregovorijo o metodah kontracepcije, splavu, spolno prenosljivih okužbah in boleznih, o neželeni nosečnosti in o spolnem nasilju.

Pogovor o drogi

Brane Miličević, sodelavec Skupnosti Srečanje in nekdanji odvisnik, vsem dijakom prvih letnikov spregovori o lastnih izkušnjah dolgoletne zasvojenosti z drogami, življenju v komuni in o pasteh, ki jih prinaša poskušanje in uživanje mamil.

Vabljeni k branju novice.

Zasvojenost z novimi tehnologijami, ali se je zavedamo?

Na delavnicah, ki jih izvajajo Safe.si, Miha Kramli, podjetje Kaspr, se dijake spodbuja k varni in odgovorni rabi računalnika in telefona.

Naučijo se spoznavati pasti predvsem družbenih omrežij in razumejo, zakaj ni pametno razkriti vsega o sebi, kakšen je spletni bonton, kakšne posledice (tudi kazenske) prinašajo blatenje, zmerjanje, izmišljene zgodbe, selfiji in razgaljene fotografije.

O duševnem zdravju

V delavnicah, ki jih vodi Društvo študentov medicine (projekt V odsevu) dijaki spoznajo, kaj so duševne bolezni in kaj jih povzroča.

Bolj podrobno spregovorijo o motnjah razpoloženja (depresija, bipolarna motnja, samomorilnost, samopoškodovanje), o motnjah hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prenajedanje, ortoreksija, bigoreksija), o psihozah (shizofrenija), anksioznosti in odvisnosti.

(Visited 292 times, 1 visits today)
Dostopnost