Skoči na glavno vsebino

Letošnji raziskovalni tabor je bil za dijake 2. in 3. letnika, ki obiskujemo ITS družboslovje, prava avantura. Po mučni ovinkasti vožnji od Sežane do Idrije smo se po še bolj ovinkasti cesti z avtobusom takoj vzpeli na krasno razgledno točko pri zgornji kapeli križevega pota nad cerkvijo sv. Antona.

Ostali del dopoldneva je bil namenjen obisku Psihiatrične bolnišnice Idrija. Nataša Hvala, dipl. med. sestra in skrbnica sistema vodenja kakovosti, nam je najprej predstavila zgodovino stavbe in bolnišnice, nato pa delovanje te ustanove danes. Veliko smo izvedeli tudi o simptomih in vzrokih duševnih motenj, ki jih najpogosteje obravnavajo v bolnišnici.

Popoldne smo raziskovali mestno jedro Idrije. Dijaki smo se razdelili v štiri skupine.  Vsaka skupina je dobila mapo z zemljevidom in fotografijo stavbe v Idriji, ki smo jo morali poiskati in o njej zbrati čim več informacij. Nato smo pred posameznimi objekti (grad Gewerkeneg, rudarska hiša, različne cerkve, mestni čebelnjak, magazin, kamšt …) zbrane informacije predstavili svojim sošolcem.

Raziskovanje mestnega jedra so nam profesorji popestrili še z različnimi izzivi. Tako smo morali poiskati in fotografirati čipko in zvezdo, kar ni bilo težko, pa narediti fotografijo članov skupine, ki skočijo v zrak, iz različnih materialov ustvariti logotip šole … Najbolj smo se zabavali, ko smo v mestnem jedru morali poiskati primerno mesto za spomenik rudarju in enega ali več članov skupine postaviti v ustrezno pozo.

Naša avantura se je nadaljevala ob reki Idrijci. Odpeljali smo se do kopališča Lajšt, kjer je sotočje Idrijce in Belce. Najbolj pogumni, teh je bilo kar nekaj, so kar zabrodili v mrzle vode Idrijce. Na poti nazaj smo se ustavili še pri Divjem jezeru.

Pozno popoldne smo se po ozki, ovinkasti in prepadni cesti zapeljali na Vojsko. Tam nas je v  CŠOD že čakala večerja. Sledila je delavnica klekljanja, kjer si je vsak izdelal svojo zapestnico. No, pri tem je bilo kar nekaj težav in smeha. Nadaljevali smo z delavnico o pomenu trajnostnega razvoja.  Za konec dneva pa smo si ogledali še filme, ki so jih pri ITS družboslovje ustvarjali dijaki tretjega letnika. Bili so odlični in dijaki drugega letnika smo se spraševali, ali jih bomo naslednje leto pri podobni nalogi sploh lahko prekosili.

V soboto smo vstali že zelo zgodaj. Po zajtrku smo izdelovali tradicionalne idrijske žlikrofe. To nam je šlo kar dobro od rok. Pred kosilom smo si ogledali še Partizansko tiskarno Slovenija, ki se nahaja na težko dostopnem kraju sredi gozda. Pot nas je kar pošteno utrudila, tako so nam žlikrofi, ki smo jih sami izdelali zjutraj, še posebej teknili. Večina je to značilno idrijsko jed poskusila prvič in marsikdo si je privoščil dve porciji.

Po kosilu smo se z avtobusom ponovno odpeljali v Idrijo. V Antonijevem rovu nas je pričakal nekdanji rudar, ki je danes turistični vodnik. Nadeli smo si zaščitne obleke in čelade ter se spustili globoko v rudnik živega srebra, ki je spremenjen v zanimiv muzej.

V Sežano smo se vrnili utrujeni, a polni lepih spominov.

Fotografije: Mateja Grmek, Alenka Kompare, dijaki

(Visited 98 times, 1 visits today)
Dostopnost