Skoči na glavno vsebino

V mesecu januarju, ko obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar), se je na naši šoli pričel izvajati zgodovinsko-literarni krožek.

Dijaki so v sklopu krožka in v sodelovanju z Muzejem za novejšo zgodovino Slovenije, postavili gostujočo razstavo z naslovom “Slovenci v nemških koncentracijskih taboriščih”. Strokovni delavki muzeja ga. Nataša Robežnik in dr. Monika Kokalj Kočevar sta na delavnici izčrpno predstavili omenjeno zgodovinsko dogajanje ter s seboj prinesli predmete slovenskih taboriščnikov.

Rdeča nit delavnice je bilo tudi usposabljanje dijakov za vodiče razstave. V času gostovanja razstave na šoli so dijaki in dijakinje, ki so postali vodiči oziroma vodičke, za svoje sovrstnike izvedli več vodenj po razstavi, na šoli pa smo gostili tudi obiskovalce iz Varstveno-delovnega centra Sežana in Društva Vezi. Mladi vodiči in vodičke so se na vodenjih odlično odrezali.

V nadaljevanju krožka bomo bolje spoznali pisatelja Borisa Pahorja in njegovo izkušnjo taborišča skozi roman Nekropola. S tem se želimo pokojnemu literatu tudi pokloniti. V svojih družinah in prijateljskih krogih pa bomo raziskovali in zapisali morebitne zgodbe ljudi, ki so preživeli taborišče oz. bili poslani na prisilno delo v Nemčijo.

Gabrijela Rebec Škrinjar, Maša Rolih in Franja Čok, mentorice

(Visited 188 times, 1 visits today)
Dostopnost