Skoči na glavno vsebino

Dijakinje interdisciplinarnega krožka »Tone Kralj – umetnost upora« so že dodobra zavihale rokave pri raziskovanju letošnje teme. V mesecu novembru so na delavnicah iz zgodovine ter umetnosti in vizualnih komunikacij zakorakale v obdobje med obema vojnama, v čas fašizma na Primorskem ter spoznavale umetnostno smer ekspresionizem. Na delavnicah so dijakinje pridobile znanje za samostojno »branje« likovnih del slikarja Toneta Kralja, ki je s svojimi deli pustil neizbrisljiv pečat tudi v primorskih cerkvah. Prvi preizkus »branja« njegovih del je potekal ob obisku razstave »Kruha in iger: Slikarstvo Toneta Kralja 1941–1945« v Muzeju novejše in sodobne zgodovine v Ljubljani, kjer smo imeli priložnost analizirati nekaj njegovih ključnih del, kot so slike Cirkus Nazi, Rapallo in Bežeča mati.

Po strokovnem vodenju v muzeju je sledil sprehod po praznični Ljubljani in čas za sladkanje.

»Ekskurzija v Ljubljano je popestrila cel december in nam od bližje pokazala dela Toneta Kralja. Zanimivo si je bilo ogledati, kako so restavrirali eno od slik,« je po ekskurziji povedala dijakinja Urška Geržina.

V drugi polovici šolskega leta bo na vrsto prišel še del slovenščine in književnosti. V spomladanskih mesecih pa se bomo odpravili v eno izmed cerkev v naši bližini, ki jo krasijo poslikave Toneta Kralja.

Samo Onič, Maša Rolih in Franja Čok, mentorji krožka

(Visited 164 times, 1 visits today)
Dostopnost