Skoči na glavno vsebino

Intervju z Jernejem Vrtovcem

Dijaki velikokrat ne vemo, kam nas bo pot zanesla po zaključku srednje šole. Tudi zato sem na pogovor oz. intervju povabil človeka z zanimivo življenjsko zgodbo; moj intervjuvanec se je namreč že kot srednješolec začel resneje ukvarjati s politiko, študij je nadaljeval na Teološki fakulteti v Ljubljani, bil pa je tudi minister za infrastrukturo. Naša šola je velikokrat sodelovala z njim, ko so dijaki odšli na strokovno ekskurzijo v Ljubljano in si tam ogledali slovenski parlament.

Predstavljam vam g. Jerneja Vrtovca.

Aleksander Šabec, 3. AG

Na kratko bi vas lahko označil z nekaj besedami, in sicer ste teolog, politik, minister. Napisali ste tudi knjigo z naslovom Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije. Ste razmeroma mladi, nanizali pa ste že zelo veliko pomembnih dosežkov. Povejte mi, od kod črpate energijo za vse te aktivnosti?

Drži, da sem mlad politik, imam pa že veliko izkušenj, 17 oziroma 18 let. Profesionalno se s politiko ukvarjam od leta 2005. Imam tudi družino, sem oče dvema deklicama in priznam, da mi za družinske obveznosti velikokrat primanjkuje časa. A ker sem še mlad,  je usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti lažje. Glavni motivator pri mojem delu je želja, da delam za skupno dobro, za državo Slovenijo. Veliko časa mi je vzelo tudi ministrovanje, a je to delo (politika, op. p.) oz. poslanstvo nekaj, kar me zelo veseli.

Prihajate iz Vipavske doline, srednjo šolo (program ekonomski tehnik) pa ste obiskovali v Sežani. Kaj vas je prepričalo, da ste se odločili za šolanje tako daleč od doma, čeprav so vam morda šole v Vipavi in Ajdovščini bližje.

Doma sem iz vasice Čehovini, to je vasica med Vipavo in Štanjelom. Spada pod občino Komen, ki je kraška občina. Osnovno šolo sem obiskoval v Štanjelu in kasneje v Dutovljah. Sežana mi je bila blizu že od samega začetka, saj smo tja z družino hodili po opravkih. Tam sem imel prijatelje in jih še vedno imam, tako da je bila izbira šole v Sežani kar logična. Po drugi strani pa je šola v Sežani zelo odprta, posamezniku daje možnosti, da razvija svoje talente. Ravnatelj in učitelji so gledali na to, da se človek razvija kot celotna osebnost.

Glede na vašo karierno pot bi sklepal, da so vam bolj ležali družboslovni kot naravoslovni predmeti. Katero področje vas je še posebej pritegnilo?

V moji družini smo vsi družboslovci in zelo sta me zanimali zgodovina in geografija. Zato sem se tudi kasneje odločil za študij na Teološki fakulteti, ki daje poudarek na psihologiji in filozofiji. Veseli me tudi delo predstavnika za stike z javnostjo in tako se je tudi začela moja profesionalna politična pot. Bil sem predstavnik za stike z javnostjo v Novi Sloveniji (politični stranki, op. p.). Veseli me pisanje sporočil za javnost in delo z mediji. Če bi bilo potrebno, bi to počel še danes. Imam sestro, ki je bila novinarka kar 17 let.

Študij ste nadaljevali na Teološki fakulteti, kar je med dijaki precej redka odločitev. Zakaj ste se odločili prav za ta študij? Ste imeli takrat že oblikovano idejo, kakšen poklic bi želeli opravljati? Kako je lahko znanje pridobljeno na tem študiju uporabno izven duhovniških okvirov?

Veselile so me vsebine, predvsem verstva, raziskovanje posameznikove biti, odnos med posameznikom in družbo, religijo in družbo, kako je religija v preteklosti vplivala na oblikovanje družbe. Veliko stvari je bilo in je v družbi pogojenih s samo religijo. Delovanja na področju politike sem si želel že v osnovni šoli. Politične teme so me zelo zanimale, spremljal sem dnevno politiko in si oblikoval svoje mnenje.

Za delo politika je pomembno, da si sposoben dobrega organiziranja in sprejemanja hitrih odločitev. Zanimala me je vloga cerkve v procesu osamosvajanja Slovenije in njen vpliv na politiko, zato sem tudi za temo diplomske naloge izbral vlogo nadškofa Šuštarja pri osamosvajanju Slovenije. Kasneje je iz tega nastala knjiga, ki je bila dobro prodajana, saj je imela dva ponatisa. Na fakulteti sem dobil široko znanje, ki mi pomaga pri sprejemanju vsakdanjih odločitev. Odprt sem za razumevanje soljudi, nikoli ne zapiram vrat, temveč vedno prisluhnem in skušam biti razsoden, preden se sprejme končna odločitev.  

Vas nikoli ni zamikalo vinarstvo, glede na to, da imate v družini priznanega vinarskega strokovnjaka?

Matija Vertovec je bil moj prednik, živel je v času Prešerna in izhaja iz Šmarij na Vipavskem. Doma imamo nekaj trt, pri delu rad pomagam, ampak nikoli me ni zamikalo, da bi se s tem profesionalno ukvarjal.

Že  v srednji šoli ste bili politično aktivni. Kaj oz. kdo vas je navdušil za politiko? Je to poslanstvo, ki ste ga začutili oziroma ste imeli močno željo po tem, da bi lahko kaj koristnega naredili za družbo ter spreminjali svet?

Za politiko me je navdušilo vsakodnevno politično dogajanje, ki sem ga spremljal z očetom. Ko sem bil star šest let, sem spremljal osamosvajanje Slovenije. Kasneje sem z zanimanjem spremljal vstopanje Slovenije v mednarodne organizacije, kot sta zveza NATO in Mednarodni denarni sklad, pa tudi referendume okrog tega. To so bile pomembne prelomnice, ki so pritegnile mojo pozornost. Ko si mlad, si precej naiven, imaš neizoblikovana stališča o dejanskem stanju. Takrat sem se naučil ločevati dobro od slabega. Politika me je zanimala, ampak nikoli nisem čutil poslanstva, da moram biti politik. To čutim šele zdaj. Da uspeš v politiki, so potrebne močna volja in vztrajnost ter sposobnost hitrega odločanja brez oklevanja. Seveda so tako kot pri vsakem začetku pomembni tudi pravi ljudje, ki te spremljajo na tvoji poti in te usmerjajo s pravimi nasveti.

Dvakrat ste bili izvoljeni za poslanca. Kakšen je občutek poslanskega kandidata pred volitvami, ko ne veste, kako bo odločalo ljudstvo? Vam je bila druga izvolitev pomembnejša od prve? Ste čutili, da so vas ljudje izvolili zato, ker delate dobro in ste bili na to ponosni?

Ves čas se izvajajo ankete javnega mnenja v volilnem okraju. Moram povedati, da imam v Vipavski dolini dober volilni okraj, kjer mi je že trikrat uspelo doseči dober volilni rezultat. Volilna kampanja mi je bistvo politike. To je spektakel, v katerem gre za aktivno dogajanje. Vedno želiš biti izvoljen in dejansko gre za tekmo. Ni vse vsebina volilnega programa, so tudi druge aktivnosti, ki spremljajo volilno kampanjo. Ta se začne že takoj po končanih volitvah.

Ko si poslanec državnega zbora, imaš omejene možnosti, da nekaj narediš. Večje možnosti imaš v vlogi ministra. Na drugih volitvah sem dosegel boljši rezultat kot pri prvih, na kar sem ponosen.

Spoznali smo vas v vlogi ministra za infrastrukturo v prejšnji vladi. Kje ste dobili potrebna znanja oz. kako ste spoznali področje, ki ste ga takrat vodili? V času vašega ministrovanja so potekale realizacije pomembnih infrastrukturnih projektov – drugi tir, druga cev Karavanškega predora in elektronske vinjete so le nekateri. Ti projekti potekajo že nekaj let. Kako ste vedeli, kako jih speljati do konca, do realizacije? Kako ste se znašli v vlogi ministra, ko vas je čakalo toliko izzivov?

Dober minister mora biti dober politik, ki pozna vse politične veščine. Ni nujno, da je dober strokovnjak. Velikokrat smo videli, da dobri strokovnjaki niso bili dobri politiki. Poznam kolege iz tujine, ki so bili ministri na več različnih področjih. Ko sem bil minister, sem imel za državna sekretarja dva dobra strokovnjaka, enega na področju energetike in drugega na področju cest in železnic. Skupaj smo sodelovali zelo dobro. V času ministrovanja sem se o infrastrukturi in energetiki veliko naučil, pustil pa sem se tudi podučiti.

Trenutno se odvija veliko infrastrukturnih projektov. Nekatere smo zastavili mi, drugi so se začeli že v preteklosti. Določeni projekti so bili zelo zahtevni, zahtevali so veliko birokratskih naporov, ki smo jih, upam, v mojem mandatu uspeli pospešiti. Dobro sem sodeloval tudi z župani na Krasu.

Sam lahko rečem, da sem se v vlogi ministra dobro počutil, imam pa pred seboj še veliko izzivov. S svojim delom sem bil zadovoljen in upam, da sem z njim upravičil zaupanje ljudi.

Zasledil sem, da radi igrate nogomet. Predvidevam, da je vaš urnik zelo zaseden, zato me zanima, če najdete kaj časa zanj? Se ukvarjate še s kakšnim drugim športom?

Zelo rad igram nogomet, aktivno sem ga igral v srednji šoli. Pritegne me zato, ker je to ekipen šport, kjer je skupen rezultat odvisen od napora vseh členov v ekipi. Ker imam bolj malo prostega časa, si tu pa tam vzamem čas za tek, nogomet pa igram le, če imam čas.

Kako vaša družina doživlja vaše dinamično življenje?

Imam zelo dobro in potrpežljivo ženo, skupaj sva že od mladih let, tako da je vedela, v kaj se spušča. Pri usklajevanju službenih in družinskih obveznosti sodelujeva, pomagajo nama tudi starši.

Kakšen napotek bi dali mladim pri odločanju za izobraževalni program in kasneje za poklic?

Ne glede na okolico naj izberejo tisto, kar jih zares veseli. Pri tem naj bodo vztrajni in nepopustljivi. Odločijo naj se za aktivno sodelovanje v družbenih aktivnostih, ki niso nujno povezani s politiko. To so lahko društva ali kaj podobnega.

Gospod Jernej Vrtovec, hvala za sodelovanje v intervjuju.

Še kratko obvestilo za dijake: Intervjuvanec bo v petek, 11. 11. 2022, obiskal našo šolo, kjer bo v okviru OIV predaval dijakom 3. letnikov.

Vir fotografije »Jernej Vrtovec – sedaj«: https://domzalec.si, 9. 11. 2022

(Visited 457 times, 1 visits today)
Dostopnost