Skoči na glavno vsebino

Na Nasinem tekmovanju Space Apps Challenge (ali Space Apps) je konec tedna kar 27.000 ljudi z vseh koncev sveta iskalo rešitve za izzive, ki jih človeštvu ponujata Zemlja in vesolje. Eno od tekmovanj so kot edini v Sloveniji priredili tudi v Inkubatorju Sežana.

V Sežani je v šestih skupinah sodelovalo 32 udeležencev iz Slovenije, Italije, Poljske, Šri Lanke, Mehike in Makedonije. Ekipa iz Trsta se je ubadala s plastiko v oceanih: tekmovalca sta razmišljala o ladji, s katero bi lahko že na kraju samem ločevali in stisnili odpadke. Člani ekipe naših dijakov iz 4. letnika gimnazije – Ema StoparMatevž Stopar in Lara Ivančič  – pa so iskali rešitev za zmanjševanje onesnaževanja zraka, ki ga povzroča letalski promet. Kako bi to lahko po njihovem mnenju dosegli? S Teslino turbino, so pojasnili v skupini. Posebnost tekmovanja je, da imajo udeleženci na voljo tudi Nasine podatke, lahko pa se posvetujejo tudi z njihovimi strokovnjaki.

Komisija je na koncu tekmovanja izbrala projekta dveh skupin, ki bosta romala na ocenjevanje Nasine mednarodne komisije. Nagrada za zmagovalce je ogled izstrelitve rakete in možnost sodelovanja pri razvijanju ideje na eni od ameriških univerz.

(Povzeto po članku Petre Mezinec Iskali so odgovore na izzive človeštva, ki je objavljen v Primorskih novicah.)

 

(Visited 242 times, 1 visits today)
Dostopnost